Nyheter

5 000 jobb bort på Ericsson

Av: 

Johanna Melén

Tobias Österberg

NYHETER

1 000 berörs i Sverige

Carl-Henric Svanberg kom med dystert besked på onsdagen. Bilden är arkivbild.
Carl-Henric Svanberg kom med dystert besked på onsdagen. Bilden är arkivbild.

5 000 anställda kan få gå från Ericsson, 1 000 berörs i Sverige.

Detta trots en stark vinst på 3,9 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2008.

– Vi gör detta till följd av osäkerheten på marknaden och för att förbereda oss på tuffare tider, säger vd Carl-Henric Svanberg.

I Sverige kommer nedskärningarna främst att drabba Stockholm. Även konsulter och tillfälligt anställda får gå, skriver man i rapporten.

I februari förra året lades ett sparprogram som har lett till en besparing på 6,5 miljarder per år. Från och med andra halvan av 2010 räknar företaget med att spara runt 10 miljarder årligen.

Bistra framtidsutsikter

– Det här är ett tecken på hur bistert man ser på framtiden, säger finansanalytikern Christer Ellgren till Aftonbladet.

Enligt honom kan man inte sätta likhetstecken mellan dagens vinst och framtidsutsikterna, eftersom osäkerheten på marknaden är så stor.

Under 2008 har antalet anställda i Ericsson ökat med 4 750 personer, varav 350 i Sverige. Vid utgången av 2008 fanns 78 750 anställda i Ericsson, varav 20 150 i Sverige, enligt siffror ur bokslutsrapporten.

Gläder aktiemarknaden

Mats Bergström, ericssonanalytiker på Nordea, menar att neddragningarna är nödvändiga.

– Ja, det tror jag faktiskt. Med tanke på att de har så pass stor konkurrens från spelare, till exempel kinesiska Huawei, som sitter på en kostnadsfördel till att börja med. Ericsson har gått bra, men Huawei har gått fram enormt mycket under 2008, säger han till TT.

Dessutom gläder man aktieägarna.

– Hur grymt det än kan verka så kommer aktiemarknaden att ta emot det positivt att man drar ner kostnaderna så pass mycket som man gör, säger Bergström.

Färre konsulter och tillfällig personal

Förutom uppsägningar kommer besparingarna att innebära en minskning av antalet konsulter och annan tillfällig personal och en konsolidering av Ericssons centra för forskning och utveckling.

Det sparprogram som Ericsson aviserade i februari i fjol har resulterat i en årlig besparing på cirka 6,5 miljarder kronor. Omstruktureringskostnaderna för dessa åtgärder uppgick till 6,7 miljarder kronor under helåret 2008.

– Jag tror att vår bransch påverkas mindre än andra och vi står oss väl. Men det innebär ändå att vi fortsätter i den takt med kostnadsneddragningar och besparingar som vi gjort under 2008. Vi kommer att göra ungefär lika mycket till under 2009, säger Carl-Henric Svanberg.

Vad handlar det om?

– Sverige är vår starkaste bas, ett bra land att verka ifrån med bra kompetens och välutbildade människor och som påverkas marginellt. Vi har under 2008 dragit ned med ungefär 1 000 personer och vi kommer att göra liknande neddragningar under 2009, säger han till TT.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter