Ryssland bekräftar Georgiens reträtt

avAftonbladet, Tobias Österberg

NYHETER

”Tschinvali kontrolleras nu av de ryska fredsbevarande styrkorna”

Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
Georgiska soldater började i morse dra sig tillbaka från utrbytarrepubliken Sydossetiens huvudstad Tschinvali.

Först hävdade den ryska fredsstyrkan i Sydossetiens huvudstad Tschinvali att de georgiska regeringsstyrkorna inte alls hade retirerat.

Men vid lunchtid på söndagen medgav den ryska generalstaben att större delen av Tschinvali nu kontrolleras av de ryska permanenta fredsbevarande styrkorna, skriver Interfax.

– Förband från de georgiska styrkorna har inlett en reträtt från Tschinvali. Reträtten har observerats av de fredsbevarande styrkornas underrättelsetjänst. Det är riktigt att den georgiska sidan har börjat dra bort sina förband, sade stabens talesmannen Anatolij Nogovitsyn på en presskonferens i Moskva på söndagen.

Han bestred en uppgift från Georgien om att tolv ryska flygvapenplan skjutits ned.

Den ryska militärledningen förnekade också kategoriskt att ett enda ryskt flyganfall har riktats mot georgiska bebodda områden.

Generalstaben uppgav att den georgiska militära grupperingen var tolv gånger starkare än fredsbevararnas förband vid inledningen av operationen i Sydossetien.

De diplomatiska förbindelserna mellan Georgien och Ryssland fungerar fortfarande. Den ryska ambassaden arbetar aktivt i Tbilisi, sade ryske vice utrikesministern Grigorij Karasin till Interfax på söndagen.

Diskussioner har inletts mellan georgisk och rysk militär om att öppna en humanitär korridor genom Tschinvali för att underlätta evakuering, meddelade Tbilisi-regeringen.

”Vi är inga barbarer”

– Vi är inga barbarer och vi är medvetna om att det finns många sårade och döda ryska soldater där. Därför är vi redo att ge dem en möjlighet att föra ut de sårade och avlägsna de döda genom denna korridor, sade den georgiske ministern Temur Iakobasjvili på en presskonferens.

Flera georgiska marinfartyg försökte i lördags närma sig Abchaziens kust, berättar ögonvittnen. Men de hindrades av den ryska Svartahavsflottans fartyg, i ett fall med spärreld, berättar ögonvittnen.

Blockad till havs

Enligt Interfax källa i den ryska marinledningen inleddes stridshandlingar i den georgisk-abchaziska konfliktzonen i lördags.

– En blockad av Georgien till havs kommer att bidra till att undvika en upptrappning av stridsoperationerna i Abchazien, förklarade källan.

Enligt BBC försäkrade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i lördags att Moskva fullt ut respekterar Georgiens överhöghet över Abchazien och Sydossetien. Men Ryssland anklagas ändå för att stödja utbrytarstaterna. Bland annat har många medborgare där försetts med ryska pass och därmed ryskt medborgarskap.