– Jag måste få hem min dotter

NYHETER

5-åriga Ingrid bortrövad till Ryssland av mamman

Bortrövade Ingrid, 5, tvingas kvar i Ryssland.

Hennes mamma är dömd till fängelse för att ha fört bort henne.

Pappa Hans Johansson i Huddinge blir allt mer desperat.

– Jag måste få hem min dotter, säger han.

Foto: DESPERAT PAPPA Hans Johansson vid en bild av sin bortrövade dotter Ingrid, 5. Flickan bor nu hos morföräldrarna i staden Anapa i Ryssland.

Mamman är dömd för grov egenmäktighet med barn. Hon förde dottern till Anapa vid Svarta havet i november 2006. Fem månader senare kom hon tillbaka till Sverige – ensam.

Kronobergshäktet

Då greps hon och har sedan dess varit frihetsberövad.

Nu sitter den 41-åriga kvinnan på Kronobergshäktet i Stockholm – i väntan på att den senaste domen, den tredje, ska vinna laga kraft. Den här gången fick hon tolv månader.

Hos morföräldrarna

– Jag reste till Anapa, en stad stor som Strängnäs, i februari i år. Där träffade jag Ingrid i en dryg timme hos hennes morföräldrar där hon bor. De är över 70 år. Ingrid mådde inte bra och hade legat på sjukhus för något slags infektion. Hon var skygg och tystlåten, säger Hans Johansson.

Han är skild från mamman och har ensam vårdnad om flickan. Men hon har både svenskt och ryskt medborgarskap och är inskriven i sin mammas ryska pass.

”Det är en skam”

Hans Johansson fick inte med sig sin dotter hem. Dagen efter, när de skulle ses igen, hade både Ingrid och morföräldrarna försvunnit från bostaden, ett nedgånget hus utan vare sig varmvatten eller toalett. Strax efteråt beslutade kommunchefen i Anapa att utnämna Ingrids morfar till hennes förmyndare.

Modern hade gett sitt samtycke, Hans Johansson hade underlåtit att ”fullgöra sina skyldigheter som förälder”.

En bekant till morföräldrarna, bosatt i Anapa, säger:

– Jag skäms. Det som hänt är en skam för det ryska folket. Morföräldrarna är gamla och sjuka. Ingrid har blivit mager. Hon gråter och är nervös. Hon har glömt sin svenska och får hela tiden höra negativa saker om sin pappa. Hur mycket lidande måste barnet utstå?

Måste tillbaka hem

Svenska ambassaden i Moskva är inkopplad i ärendet. Men det finns inga avtal som reglerar hur barn ska återföras till Sverige från Ryssland. Hans Johansson, som driver ett taxiföretag, har fått rådet att anlita ett juridiskt ombud och vända sig till rysk domstol. Kanske tar den hänsyn till det svenska beslutet om enskild vårdnad.

– Ingrid har kvar sin plats på dagis här i Huddinge. Och jag har inget emot att hon träffar sin mamma ofta. Men tösen måste tillbaka hem innan hon får men för livet, säger Hans Johansson.

Kerstin Danielson