14-åring bränd till döds på tågvagn

avKerstin Danielson

1 av 2 | Foto: tommy stensson
Troligtvis kände inte vännerna till farorna på stationsområdet. 14-åringen klättrade upp på en godsvagn och fick 16 000 volt genom kroppen.

Den 14-årige pojken klättrade mot döden när han tog sig upp på godsvagnens tak.

Ögonblicket senare fick han 16 000 volt genom kroppen.

Hans två 15-åriga kamrater chockades svårt.

De tre tonåringarna befann sig i södra änden av Falkenbergs gamla station i går kväll. Numera är det en godsbangård, persontågen går via den nya stationen en bit bort.

Dödsolyckan inträffade strax efter 21. När räddningspersonalen nådde fram låg 14-åringen livlös på godsvagnens tak.

– Det är direkt livsfarligt att klättra nära en strömförande kontaktledning. Vi har normalt ett säkerhetsavstånd på 1,20 meter när vi arbetar med maskiner i närheten, säger Roland Lennartsson på Banverket.

Farligt komma nära

Troligen har 14-åringen kommit åt kontaktledningen. I fuktigt väder kan det räcka att befinna sig strax intill för att få ström genom kroppen.

Först när strömmen var bruten, av Banverket i Göteborg, kunde räddningspersonalen resa stegar mot godsvagnen och lyfta ner pojken.

– Vår uppgift var att göra platsen säker genom att skyddsjorda kontaktledningen, säger Per Myrén, brandmästare i Falkenberg.

Tonåringarna kände troligen inte till att luftledningarna var strömförande på det gamla stationsområdet.

– Det här handlar nog mycket om okunskap, de trodde inte att det var någon fara, säger Per Myrén.

Vännerna chockade

14-åringen dog sannolikt omedelbart. Han var bosatt i Falkenberg, uppger polisen. Först efter flera timmar hade han identifierats och hans anhöriga underrättats.

– De två 15-åringarna är väldigt chockade och har inte förhörts, säger Lars-Åke Szylvik, inre befäl vid polisen i Falkenberg.

Polisen vet ännu inte varför de tre kamraterna befann sig på godsbangården.