Nyheter

Skulle tjäna mer utan utbildningen

Av: 

Hanna Nordin

NYHETER

Vill du jobba på dagis?

Skippa utbildningen, slipp studielån?–?och tjäna mer.

Förskolläraren Linda Stövset tjänar mindre än sin kollega som är barnskötare.

I dagarna får landets alla barnskötare ett ordentligt påslag på lönen, tack vare det avtal som Kommunal slöt förra våren.

Förskollärarna får däremot vänta. Förhandlingarna mellan Lärarförbundet och Sveriges kommuner och landsting drar ut på tiden. Ingen vet när ett avtal kan vara klart.

Lönegapet krymper

Resultatet är att lönegapet mellan förskollärare och barnskötare krymper drastiskt. På vissa håll tjänar barnskötarna, med gymnasieutbildning, mer än förskollärarna som har 3,5 år på högskola i bagaget.

Linda Stövset, 34, jobbar på Skogsbackens förskola i Sorsele och tjänar 20 272 kronor i månaden. Det är mindre än hennes yngre barnskötarkollega?–?som dessutom har jobbat kortare tid.

– Vill kommunen ha förskollärare måste de visa det i lönekuvertet också. Det visar att de inte uppskattar vårt arbete, säger Linda Stövset.

Betalar av studielån

Hon har dessutom studielån som hon betalar av varje månad.

– Det känns som att man kastar pengarna i sjön när man utbildar sig och tar lån och ändå inte får högre lön, säger hon.

Hennes kollega tjänar 228 kronor mer än Linda Stövset varje månad. Hon är jättenöjd med sin lön, men tycker att det bör skilja åtminstone ett par tusenlappar mellan barnskötare och förskollärare. Hon håller själv på att läsa in förskoleutbildningen.

– Jag hoppas att jag får vara kvar på min lön när jag är färdig, annars byter jag jobb. Om det inte lönar sig att utbilda sig är det något som är snett, säger hon.

– Jag har utvecklats mycket under utbildningen och har djupare kunskaper nu, säger hon.

”Inte acceptabelt”

Eva-Lis Preisz, Lärarförbundets ordförande, förstår förskollärarnas frustration. Hon tycker det är provocerande att kommunerna inte värdesätter deras kompetens.

– Det är inte acceptabelt att barnskötare, vaktmästare och skolmåltidspersonal får mellan 1?500-2?000 kronor mer i månaden, samtidigt som lärarnas avtal dröjer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: