Nyheter

Polis bortkörd från Bangkokflygplats

NYHETER

Regeringsfientliga demonstranter förbereder lång belägring

De regeringsfientliga demonstranterna på Bangkoks flygplatser förbereder sig på en lång belägring. På lördagen tvingade de kravallpolis att överge en vägspärr utanför den internationella flygplatsen Suvarnabhumi.

150 poliser jagades iväg – och en kidnappades.

Anhängare till Folkalliansen för demokrati (PAD) jagade på lördagsmorgonen bort 150 poliser som befann sig en kilometer norr om flygplatsen.

Enligt Skynews blev dock en av poliserna kidnappad – och bortförd i en bil.

PAD-anhängare höll sedan ”förhör” med polisen, uppger BBC.

Punkterade polisbilar

Thailändsk tv visade bilder på arga demonstranter som argumenterade med poliserna, som försökte sätta upp en vägspärr för att hindra fler från att ansluta sig till protestaktionen.

Dagen efter det att landets polisminister, som inte velat ta till våld mot demonstranterna, avsatts sade också befälen på marken att de inte tänkte försöka att med våld få bort dem som ockuperar flygplatserna Suvarnabhumi och Don Muang.

Men demonstranterna tog inga risker. De punkterade hjulen på ambulanser och polisbilar och flera fordon blev stående kvar mitt på vägen när poliserna jagades bort.

Beväpnade vakter

PAD säger sig vara väl förberett för en lång belägring. Deras vakter är beväpnade med påkar, käppar och golfklubbor och de har barrikaderat sig bakom hinder byggda av brandbilar, taggtråd, bildäck och bagagekärror.

På flygplatserna råder undantagstillstånd sedan i torsdags. Demonstranterna aviserade redan på fredagen en ”slutstrid” med regeringen. De har lovat att ”slåss till döds” om polisen försöker driva iväg dem.

– Om vi måste dö i dag, är jag villig att dö. Det här är en strid om värdighet, sade Sondi Limthongkul, grundaren av PAD, i sin privata tv-kanal på lördagen.

Polisen uppskattar att 3 000 demonstranter befinner sig på Suvarnabhumi, omkring 1 000 på Don Muang och 700 i regeringsbyggnaden som ockuperats sedan i augusti.

Fler demonstranter förväntas ansluta sig under helgen.

Motdemonstration

På lördagen aviserade också en grupp som stöder regeringen att den planerar en motdemonstration i Bangkok på söndag.

Gruppen, som informellt kallas Röda skjortorna men vars officiella namn är Enad fronten för demokrati och mot diktatur (UDD).

– Våra anhängare kommer att komma från hela landet till Bangkok eftersom slagfältet är här, sade en av ledarna för gruppen.

Lämna flygplatsen

EU uppmanade på lördagen demonstranterna i Bangkok att fredligt lämna flygplatserna.

EU:s ambassadörer i den thailändska huvudstaden skriver i ett uttalande att demonstranternas agerande skadar ”Thailands image” och landets ekonomi.

”Med respekt för rätten att demonstrera, och utan att blanda oss i den inhemska politiska debatten i Thailand, anser EU att detta agerande är helt olämpligt”, heter det i uttalandet.

För varje dag som belägringen av flygplatserna pågår missar 30 000 människor sina flyg och Thailand förlorar över 55 miljoner kronor i intäkter från turistnäringen, enligt myndigheternas beräkningar.

Bland de tusentals strandsatta finns en hel del svenskar. De tre flygbolagen, Finnair, SAS och Thai Airways hade fram till i fredags ställt in sammanlagt 13 turer från Bangkok till Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors med runt 2 700 resenärer.

TT

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter