Pitbullterrier gick till attack igen

NYHETER

Ny hårdare lag införs från årsskiftet

I lördags bet pitbullterriern ihjäl en lapphund.

När ägaren i dag hämtade ut hunden på polisstationen gick den återigen till attack.

Om två dagar får polisen större möjlighet att förhindra liknande hundattacker – då införs en ny hårdare lag mot hundägare.

På lördagskvällen slet sig den aggressiva pitbullterriern loss från sin ägare och gick till attack mot en kopplad finsk lapphund i Vivalla i Örebro.

När ägarna fick bort pitbullterriern låg lapphunden kvar livlös i en blodpöl. Den skadade hunden fördes till en veterinär men dess liv gick inte att rädda.

Ny attack

Pitbullterriern fick tillbringa natten på polisstationen och där beslutade man att den skulle förses med munkorg och ett rejält koppel. En anmälan om bristande tillsyn upprättades mot ägaren.

Ägaren hämtade hunden på söndagen och försåg den med koppel och munkorg.

Men en stund senare var det dags igen. Hunden var lössläppt och munkorgen var borttagen.

– Pitbullterriern gjorde utfall mot en familjehund som var ute på promenad med sina ägare, säger Stefan Ekberg vakthavande befäl vid Örebropolisen.

Pitbullterriern uppträdde inte aggressivt mot människor, men så fort en annan hund kom i närheten blev den aggressiv.

Polisen kallades till platsen och omhändertog hunden. Helgen kommer den att få att tillbringa på ett hundpensionat. Nästa vecka avgör en veterinär dess öde.

Ägaren misstänks för bristande tillsyn av hund och överträdelse av beslut.

Hundförbud

Hade hundattackerna inträffat nästa vecka skulle polisen mycket tidigare kunnat ha förhindrat dem. Från och med årsskiftet träder en ny lag i kraft som ger polisen större möjlighet att ingripa mot farliga hundar.

Hundar som utgör en fara för omgivningen ska snabbare kunna omhändertas och ägaren ska lättare kunna förses med hundförbud.

– När hunden gick till attack i går hade vi inte rätt att omhänderta den. Hade incidenterna inträffat efter årsskiftet skulle vi ha rätt att göra det på en gång, säger Ekberg.

Lagen har kommit till efter ett växande problem med hundar som uppmuntrats till aggressivitet och som används som vapen.

Siffror från Rikspolisstyrelsen visar att antalet anmälningar om hundattacker ökar, uppger Svenska Dagbladet. 2006 gjordes 2 304 anmälningar jämfört med 2 191 för 2005.

Varnar för säljare

Niklas Lindh, pitbullägare och aktiv i Iternational american pitbull terrier federation Sweden tycker att lagen borde ha kommit tidigare.

– Redan nu finns effektiva verktyg mot oseriösa ägare, men de används inte. Om de menar allvar med den nya lagen tycker jag att man borde ha tryck på lite tidigare, säger han.

Lindh tvivlar på att just hunden i Örebro var en renrasig pitbullterrier. Han varnar också för oseriösa säljare som säger sig ha pitbullhundar.

– Ofta är det tonåringar som köper sådana här hundar som första hund. Ägaren lovar att det är en renrasig hund, men kan inte bevisa det. Det är ofta med sådana hundar de här problem uppstår.