Nyheter

Bushs sista jakt

Av: 

Jenny Stiernstedt

NYHETER

Har fyra månader på sig att gripa bin Ladin

Om fyra månader får USA en ny president – innan dess gäller det för Bush att rädda sitt rykte.

Viktigast: att fånga Usama bin Ladin.

Därför har han nu trappat upp jakten på al-Qaida-ledaren.

De amerikanska attackerna blir allt fler och allt mer intensiva i bergstrakterna mellan Pakistan och Afghanistan. Även om målsättningen inte uttalas högt så är den uppenbar: att gripa bin Ladin.

I fredags dödades tio människor i ett amerikanskt flyganfall i nordvästra Pakistan. För en dryg vecka sedan omkom minst 16 personer när amerikanska plan besköt en pakistansk by med robotar i Waziristan. Kort dessförinnan miste 15 människor livet då amerikanska marktrupper genomförde en räd på pakistansk mark.

Antalet amerikanska missilattacker i Pakistan har ökat under sommaren – liksom spänningen mellan de båda staterna.

Utan tålamod

USA har uppmanat Pakistan att axla sitt ansvar i kampen mot extremister och Bush ska i hemlighet ha gett amerikanska trupper tillåtelse att utföra operationer på pakistansk mark utan godkännande från landets president.

Enligt USA blundar Pakistan för det våld som sker vid gränsen mot Afghanistan.

Pakistan i sin tur fördömer USA:s agerande.

Landets arméchef Ashfaq Kayani har sagt att man inte kommer att tillåta utländska trupper på sin mark. Kayani förespråkar tålamod – vilket Bush uppenbarligen inte har.

Faktum är att han bara har fyra månader på sig. Förhoppningen är nämligen att gripa bin Ladin innan en ny president tar vid.

Väl skyddad …

Redan före elfte september-attackerna hade amerikanska experter på kontraterrorism jagat bin Ladin i flera år. Då var syftet att ställa honom inför rätta för de terrorattentat som 1998 ägde rum mot två amerikanska ambassader i Östafrika.

Man hade redan satsat miljontals dollar och timmar. Nu är det åtskilligt mer.

En mindre summa i sammanhanget är de 50 miljoner som betalas ut till den som ger tips som leder till hans gripande.

Men den mytomspunna terroristledaren lyckas man inte gripa. Varför?

Per Nordström, biträdande chef för amerikaenheten på UD:

– bin Ladin skyddas av lokala stammar, möjligen förflyttar han sig hela tiden. USA saknar uppenbart tillräckligt stöd bland vissa grupperingar i Aghanistan.

… till varje pris

al-Qaida tros av bedömare ha kvar sin bas där nätverket en gång föddes, i bergskedjan Hindukush som ligger i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan. Allting talar också för att det är här bin Ladin befinner sig, skyddad av talibanerna och den svårtillgängliga terrängen.

– Gissningsvis har bin Ladin ännu kontroll över människorna här. De har kontakt med folket i regionen och känner dem väl, säger Per Nordström.

Just lokalkännedomen är en förutsättning för att terrorledaren ska kunna hålla sig gömd. Och han skyddas till varje pris av de sina, även av afghanerna.

– Det kan man nog räkna med. Afghanerna må genom historien ha slagit och bankat på varandra internt. Men varje gång en extern kraft försökt sig på militärt våld mot dem så har de enats kraftfullt mot detta, sade Jan Hallenberg vid Försvarshögskolan till TT tidigare i år.

Ny taktik

Det sägs att bin Ladin bytte gömställe bara minuter efter terrorattacken i New York och att han aldrig sover två nätter i rad på samma ställe. Antagligen är det länge sedan han använde internet, satellit-telefoner brukas bara i vilseledande avsikter.

En anledning till varför bin Ladin kan hålla sig undan är att hans rörelse inte missionerar utan snarast är enkelspårigt reaktionär.

Nu menar experter dessutom att al-Qaida har bytt taktik. I stället för att organisera storskaliga attacker försöker man nå ut till grupper som kan inspireras att agera i al-Qaidas namn.

– Organisationen har anpassat sig till den nya verkligheten. Det är mindre av en sammanhållen organisation och mer av nätverk där de olika delarna agerar oberoende av varandra, säger Jan Hallenberg till TT.

George Bush har snart suttit sina åtta år som president. Sju av dem har jakten på bin Ladin pågått i ett rasande tempo.

Hittills har han inte haft någon vidare jaktlycka.

Få tror att den hinner vända.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: