Gabriellas skuld: 112 342 kr

avLena Mellin

Statsskulden sjunker för tredje året i rad – lägsta nivån på 15 år

Så har skulden ändrats senaste 25 åren.

Grattis, Gabriella!

På ett år har din del av statsskulden sjunkit rejält.

Nu är du bara skyldig 112 342 kronor.

åt rätt håll Hoppsan, här går det undan! På ett år har Gabriella Sjökvists andel av statsskulden minskat

I morgon går finansminister Anders Borg (m) den traditionella promenaden från finansdepartementet till riksdagen med nästa års statsbudget i handen.

Statens affärer går bra, riksgäldskontoret räknar med att överskottet i år blir hela 163 miljarder kronor.

Det glädjer rikshushållare Borg som använder en del av pengarna till att amortera av på statsskulden.

Sjunker för tredje året

För tredje året i rad sjunker den. Från drygt 1 172 miljarder för ett år sedan. Till 1 036 miljarder i augusti i år. Skillnaden motsvarar nästan hela kostnaden för försvaret.

Uppdelat per person har skulden sjunkit med 15 803 kronor till drygt 112 000 kronor. Det är den lägsta summan sedan 1993. Då hade Gabriella Sjökvist, som jobbar på ett servicehem, precis fyllt tolv år och var på väg att bli tonåring.

Skulden fördubblades

Större delen av pengarna lånar staten här hemma, av svenska företag, banker och privatpersoner. Men drygt en femtedel är upplånad utomlands i annan valuta.

Staten byggde upp sitt stora skuldberg under krisen i början av 1990-talet. På fyra år mer än fördubblades skulden till ofattbara 1 300 miljarder kronor. Det motsvarade 80 procent av bruttonationalprodukten, värdet av den samlade produktionen i landet. Nu är siffran 38 procent vilket för Sverige till världseliten. Inte många andra länder kan skryta med så låg skuld.

Fem miljarder mindre

En välkommen effekt av den sjunkande statskulden är att statens kostnader för räntan minskar. I år beräknas den bli 37 miljarder, fem miljarder mindre än förra året. Minskningen motsvarar i runda slängar 50 000 förskoleplatser på heltid. Och det är det mycket roligare att satsa pengar på än på räntor.

25-årsjubileum

I år är det 25-årsjubileum. I ett kvarts sekel har Aftonbladet berättat om statsskuldens utveckling speglat genom en person. Först var det Mathias Abrahamsson. Numera är det jämnåriga Gabriella Sjökvist, 27, från Enköping som står som symbol för statsskulden.

Då var skulden per capita 45 300 kronor. Det motsvarar drygt 103 000 kronor i dagens penningvärde.

Med lite tur kan vi vara tillbaka på den nivån redan nästa år.