Kinas första rymdpromenad

1 av 3

Med 15 minuter i viktlöst tillstånd blev astronauten Zhai Zhigang på lördagen historisk som den första kines som tagit en rymdpromenad.

- Jag mår ganska bra. Jag hälsar det kinesiska folket och världens folk, sade Zhai i kinesisk tv när han klättrade ut ur rymdfarkosten Shenzhou VII drygt 34 mil ovan jord på lördagsförmiddagen svensk tid.

Den 41-årige astronauten klampade sedan, fäst till farkosten med två säkerhetskablar, runt längs Shenzhous yttre hölje för att ta prover av ytskiktet. Efter ungefär en kvart i viktlöshet återvände Zhai Zhigang helskinnad till tryggheten ombord på Shenzhou VII.

Nationalistisk våg

Därmed är Zhai den förste kines att ta en rymdpromenad i landets unga rymdhistoria. Under äventyret visade Zhai också upp en liten kinesisk flagga, hjälpt av astronautkollegan Liu Boming - som en kort stund också stack ut huvudet utanför farkosten.

TV-sändning, flagga och hälsning till det egna och hela jordens folk - det är ingen tillfällighet. Kinesiska regimen, med nyss genomförda Peking-OS i ryggen, vill oändligt gärna att hela världen ska förstummas över Kinas teknologiska framsteg.

Mitt i en redan stark nationalistisk våg har kommunistpartiets ledare gjort allt för att ge uppmärksamhet åt rymdäventyret.

"Under den här flygningen kommer det kinesiska folkets fotsteg att lämnas i rymden för första gången. Det ger världen ännu en sak att förundras över vad gäller Kina under det exceptionella året 2008", skriver statskontrollerade nyhetsbyrån Nya Kina.

Dyr dräkt

Nu var det ingen enkel sak att ens få ut Zhai ur farkosten. Hans kinesisktillverkade rymddräkt - som kostat motsvarande 29 miljoner kronor - väger 120 kilo, har tio lager material och tar omkring 15 timmar att göra i ordning och få på sig.

Liu Boming fick nöja sig med en enklare och billigare rysktillverkad dräkt.

Kinas första bemannade rymdflygning var 2003. Två år senare genomfördes ytterligare en flygning, med två astronauter. Bara USA och Ryssland (Sovjetunionen) och Kina har skickat upp bemannade rymdfarkoster.

Shenzhou VII lyfte från jorden i torsdags. Färden är ett av Kinas steg mot ett framtida rymdlaboratorium och därefter en större rymdstation. Farkosten ska enligt planerna landa i Inre Mongoliet på söndagen.

TT