Polis sköt ihjäl hunden

”Lekte ofta med barnen” Polismannen hävdar att han avlossade skotten för att försvara sig – hundägarna är kritiska till agerandet och menar att hunden aldrig var aggressiv. Foto: Tomas Thors

avSanna Casson

NYHETER

Hunden hade länge uppträtt hotfullt.

I går sköt en polisman ihjäl den med tre skott.

”Nödvärn”, säger Linköpingspolisen.

Men ägarna är kritiska till polisens agerande.

Det var vid åttatiden i går morse som hunden, av rasen amstaff, sprang omkring ensam utan koppel i Skäggetorp i Linköping. En granne ringde polisen sedan hon varit tvungen att fly från hunden ute på gården.

”Flera har varit rädda”

När polismannen kom till platsen sprang hunden mot honom med öppna käftar.

Han reste ragg och högg efter mannens ben.

– Polisen avlossade tre skott för att försvara sig. Det handlade helt enkelt om nödvärn, det fanns inget annat han kunde göra, säger Roland Karlsson, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Flera grannar i området har tidigare reagerat på den ilskna hunden:

– Den har sprungit lös och varit aggressiv. Det är flera som har varit rädda för hunden, säger en granne som vill vara anonym.

”Aldrig aggressiv”

Bara den senaste veckan har Linköpingspolisen fått flera samtal om hundens beteende. För några dagar sedan blev en annan polisman attackerad sedan han försökt lugna hunden.

Men hundägarna tycker inte att det var befogat att döda hunden.

– De tycker att polisen borde ha skickat en hel hundpatrull som är van vid hundar, så hade inte det här behövt hända. Nu blir sex små hundvalpar utan mamma, säger en vän till hundägarna.

Lena, som är en av ägarna till hunden, vill ha en ursäkt från polisen.

– Jag kräver en ursäkt. Hunden har aldrig varit aggressiv och leker ofta med barn som bor här i närheten, säger hon till Östgöta Correspondenten.

Hunden misstänks ha smitit från lägenheten genom ett fönster.