Liseberg skrotar karusellen Rainbow

NYHETER

Tre kvar på sjukhus – pojklaget åkte hem från Gothia Cup

Ledningen för Liseberg beslöt på onsdagen att låta stänga åkattraktionen Rainbow för gott.

Skadorna efter olyckan på tisdagskvällen bedömdes så omfattande att de var omöjliga att reparera.

På onsdagen kom också beskedet att Statens haverikommission inte kommer att utreda olyckan på Liseberg.

Olyckan var inte tillräckligt allvarlig för att hamna på dess bord, säger ställföreträdande generaldirektör Carin Hellner till TT.

– Vi ska inte utreda den. Det finns en särskild lagstiftning som styr när vi ska utreda eller inte. Olika kriterier styr när vi går in vid en så kallad ”annan olycka”, som i det här fallet. Vi går in när det gäller större saker, säger Hellner.

I lagen stor det att Haverikommissionen går in i sådana olyckor när det är fler omkomna eller allvarligt skadade.

– Och ”flera”, har man sagt i förarbetena till lagen, är fem. Och i det här fallet är det en person, enligt uppgift till oss, som blev allvarligt skadad. Därför går vi inte in.

Brott mot ordningslagen

Polisen satte redan under tisdagskvällen i gång en förundersökning om misstänkt brott mot ordningslagen.

– Vi har ännu inte gjort något i dag, utan bara tittat på ärendet och hur vi ska lägga upp jobbet. Det kommer att ske en extern teknisk utredning men vem som ska göra den vet jag ännu inte, säger Carina Jeppsson, utredningschef vid polisen i Göteborg.

En förundersökning behöver inte betyda att det slutar i brottsmisstanke.

– Man måste inleda en förundersökning för att kunna utreda vad som hänt.

Tre kvar på sjukhus

Rainbow hade 36 passagerare när den kollapsade på tisdagskvällen, 15 av dem hade koppling till den pågående Gothia Cup-turneringen.

– Det är självklart tråkigt, men turneringen fortsätter som planerat. Alla ledare och anhöriga har underrättats och många har sagt att de är nöjda med hur vi hanterat situationen, säger David Rådberg, presschef för Gothia Cup, till TT.

Enligt pressjouren vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset var det vid åttatiden på onsdagsmorgon tre personer som låg kvar för vård efter olyckan. Två vuxna, som är allvarligt skadade, samt en person i 15-årsåldern som är lindrigt skadad. Om 15-åringen har koppling till Gothia Cup visste inte pressjouren.

Åker hem

Det är tradition att de som deltar i Gothia Cup har fritt inträde till Liseberg under turneringen. Olyckan påverkar inte det.

– Vill de gå på Liseberg måste de få göra det. Det beslutet måste de ta själva, säger Lena Rönnefors, turneringsledare för Gothia Cup.

Gothia Cup-laget med 13-åriga pojkar från Ifö Bromölla bestämde sig för att åka hem efter olyckan på Liseberg. Fyra i laget skadades och det gör att man inte har några reserver för att kunna fortsätta spela.

– De mår bra och kom tillbaka hit i går. Ingen lades in på sjukhus eller så, men de var lite chockade. Det blir inga fler matcher för dem nu, eftersom de inte har några reserver, säger Sarah Moslehi, skolvärd på lagets logi Hvitfeldtska norra, till TT.

TT