Offer för maneten

avJoachim Kerpner

NYHETER

Moa, 11, dog på stranden i Thailand under föräldrarnas bröllopsresa

Foto: Foto: PRIVAT
OSKILJAKTIGA SYSTRAR Moa och Hanna var nästan jämngamla och stod varandra nära. Semesterresan till Thailand blev deras sista tillsammans. I torsdags morse dog Moa, 11 år gammal, på ett sjukhus på ön Koh Lanta – efter att ha bränt sig på en manet.

Elvaåriga Moa var så glad när mamma och pappa gifte sig på Klong Dao Beach.

Fyra dagar senare dog hon på samma strand.

– Det är helt overkligt, säger pappa Mikael Bergman.

Stranden vid Klong Dao på den thailändska ön Koh Lanta är vacker. Och full av motstridiga minnen för familjen Bergman-Alexandersson.

Söndag kväll:

Mikael Bergman gifter sig med Lena Alexandersson på stranden. Deras barn Moa, 11, och storasystern Hanna, 12, är exalterade:

– De var så glada för vår skull. Det var fantastiskt, vi lyssnade på Ted Gärdestads ”För kärlekens skull”. Det var jättefint, berättar Mikael.

Torsdag morgon:

Moa, Hanna och två andra svenska flickor leker haj på en badmadrass. Moa trillar av madrassen, rakt på en stor brännmanet. Hon gallskriker, försöker ta sig upp för egen maskin ur vattnet, men kollapsar. En och en halv timme senare förklaras hon död.

Torsdag kväll:

Familjen går ner till en spontan minnesstund för Moa på stranden.

– Vi fick sitta för oss själva, omgivna av ljus och blommor. Vi skrev i sanden åt Moa och satte dit våra handavtryck. Sen sände vi iväg en ballong. Det var väldigt vackert, säger Mikael.

Natten mot fredag:

Mikael kan inte sova i strandvillan som familjen bor i. Halv ett på natten går han ut. På altanen möter han den thailändska hund som Moa brukade leka med:

– Det var som om den vaktade oss. Moas största dröm var att få en hund. Jag gick ner till stranden, den följde efter. När jag satte mig, lade den sig bredvid. Där satt vi i en halvtimme.

Till sjukhus

Tankarna virvlade och han tänkte tillbaka på allt som hänt under torsdagen. Han hade varit ute och fotograferat fåglar på morgonen. När han kom tillbaka till hotellet fick han beskedet att Moa forslats i ambulans till Koh Lantas sjukhus.

När Mikael kom fram till sjukhuset såg han att Moas läppar och naglar var blå av syrebrist. En brandman från Ekerö och en manlig ambulanssjuksköterska från Strängnäs hade följt med från stranden och hållit på med hjärt- och lungräddning tillsammans med sjukhuspersonalen i ungefär en timme.

Mikael, som själv är brandman, hjälpte till under räddningsförsöken.

– Vi körde med defibrillator fyra gånger. Det funkade inte. Då tog vi ett gemensamt beslut att avbryta. Men det kändes rätt att jag fick vara med, säger han.

Flyger via Bangkok

När Aftonbladet pratar med Mikael Bergman via mobiltelefon har familjen kommit fram till Krabi, där regionens stora flygplats ligger. I ett av stadens bårhus förvaras Moas kropp. Den ska forslas hem av SOS International. Mikael, Lena och Hanna flyger via Bangkok hem till Sverige under lördagen. Där börjar ett helt nytt liv för 12-åriga Hanna.

– Det är tungt för henne, hon blir ensam nu. De har alltid haft varandra att ty sig till. De har stöttat varandra i alla väder, lekt med varandra. Det är jobbigt för henne nu, det går upp och ner. Det går bra någon timme, sen får hon en svacka, berättar Mikael.

Tacksam för stödet

Han är mycket tacksam över det stöd familjen har fått från omgivningen sedan Moa dog:

– Det har varit exemplariskt, från personalen på Southern Lanta Hotel, turistbyrån i Krabi, Henrik på svenska generalkonsulatet. Alla möjliga människor har ställt upp.

Under lördagen ska familjen eventuellt träffa den svenske prästen i Bangkok. Hemma i Sollentuna väntar

ett långt sorgearbete:

– Det kommer att ta lång tid. Det kommer att bli många ups and downs, säger Mikael Bergman.