Höjd säkerhet i Rödeby

NYHETER

KARLSKRONA. Klockan tio i dag inleddes rättegången mot den 50-årige pappan som anklagas för mord och mordförsök efter händelserna i Rödeby den 6 oktober i fjol.

Inför rättegången har säkerheten höjts i Blekinge tingsrätt i Karlskrona.

Pia Johansson, lagman i Blekinge tingsrätt, säger till SR Blekinge att den höjda säkerheten kommer att bestå av att ett antal poliser finns på plats för att visitera besökarna. Inga vapen eller andra otillbörliga föremål ska kunna smugglas in i rättssalen.

Hotbild

– Vi har funnit att det finns en hotbild, det har anmälts både från åklagare och polishåll. Det finns en risk att någon blir allvarligt skadad under förhandlingen, säger hon till Dagens Nyheter.

Hon säger också att hon själv utsatts för påtryckningar.

– Jag har fått rätt mycket mejl om det här, även om jag inte upplever det som hot utan som påtryckningar. Det står att om jag inte dömer si eller så ska jag "passa mig" eller "vara försiktig". Jag har samlat allt i en mapp. Jag läser inte allt. Jag kan konstatera att det inte är så allvarligt att jag polisanmält det.

Extra domare

Johansson har också fattat beslut att använda sig av en extra domare och en extra nämndeman under rättegången. Ärendet är mycket komplicerat.

Den 50-årige mannen åtalas för mord respektive mordförsök. Han har erkänt att han skjutit ihjäl den 15-årige Simon Söderberg samt allvarligt skottskadat en 17-åring. Vid händelsen använde han ett jaktvapen som han förvarade i hemmet, Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var han allvarligt psykiskt störd under själva gärningen, vilket bland annat innebär att han inte kan dömas till fängelse. I dag har han dock frisknat till så pass mycket att han inte heller skulle kunna dömas till rättspsykiatrisk vård.