Sämsta börsåret på över hundra år

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholmbörsen har backat 40 procent

Börsåret 2008 går till historien som ett av de sämsta i Sverige.

Swedbank är den folkaktie som rasat mest, men en annan aktie går mot strömmen och har stigit med 160 procent.

Börsåret 2008 ser ut att bli det sämsta på över hundra år i Sverige. Hittills har Stockholmsbörsen backat med över 40 procent, vilket är sämre än under året före Kreugerkraschen. Om dagens fall håller i sig är fallet det värsta på över hundra år.

– Det här året är det sämsta året vi någonsin har kunnat mäta. Dessutom har vi haft fyra år som har varit i klass med det tråkiga 30-talet. Det är inte konstigt om spararna har ont i magen, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

200 miljarder back

Stockholmsbörsen nedgång har fått svenskarnas aktieförmögenhet att minska med 200 miljarder kronor i år. För folkaktierna har det rått fritt fall på många håll. Störst är raset för Swedbank som har tappat runt 75 procent av sitt värde. Även övriga storbanker står på rejält minus. Volvo är ned med drygt 60 procent. Ungefär lika mycket har verkstadsbolaget Sandvik backat medan Scania har tappat drygt halva sitt värde. För Ericsson och H & M är fallet ”bara” drygt 20 procent.

En av få börsvinnare är oljebolaget Tanganyika Oil som har ökat med över 160 procent. Läkemedel, som av tradition anses vara ett hyfsat säkert kort i kristider, tillhör en av årets mindre dåliga investeringar. Astra Zeneca är upp med nära 15 procent. Bioteknikföretaget Karo Bios aktie har stigit med nära 80 procent och Biogaia är upp med 20 procent.

– Där har vi ett fall där teorier fortfarande har stämt även om det har varit ett kaotiskt år på många sätt. Tyvärr har spararna sålt Astra trots att det har gått bäst av storbolagen och köpt Swedbank och Volvo i stället, säger Claes Hemberg.

Ännu värre i Kina och Ryssland

Stockholm är inte ensamt om att snart lämna ett katastrofalt dåligt år bakom sig. Börserna i Kina och Ryssland har rasat med över 60 procent. I Turkiet är det ned med 50 procent.

Annika Carpman/TT

Publicerad: