Tävlar om vem som lovar mest

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-18

Nu är det högsäsong för de politiska utspelen.

Partierna gör allt för att fånga din uppmärksamhet – och din röst.

Aftonbladet listar några av de mest annorlunda och uppmärksammade utspelen hittills.

Gudruns pengabrasa

Gudrun Schyman (FI) stod bakom Almedalens största snackis när hon eldade upp 100 000 kronor för att uppmärksamma löneskillnaden mellan män och kvinnor.

I ett debattinlägg förklarade partiledaren att FI vill ha en jämställdhetsfond som ska omfördela pengar mellan arbetsgivare för att få upp lönerna i kvinnodominerade sektorer.

Lena Mellin, Aftonbladets samhällschef och politiska kommentator:

– Det här är ett urdåligt utspel eftersom folk förstår inte varför man ska elda upp 100 000 kronor. Vissa säger att hon hade inte fått lika mycket medieutrymme för samma summa om hon anlitat en PR-byrå. Men PR-byrån hade åtminstone fått lön i så fall.

Butler i tunnelbanan

Carin Jämtin (S) presenterade tidigare i veckan ett förslag som ska ge stockholmarna mer tid. Förslaget innebär att kommunal och privat service ska läggas i anslutning till lokaltrafiken. Servicen som erbjuds ska vara till exempel förskolor eller hjälp med tvätt och matinköp.

– Sjuttio procent av alla stockholmare åker kollektivt till jobbet. De flesta åker tunnelbana eller passerar en station och då kan man väl placera de här tjänsterna på samma ställe, sa Jämtin till Aftonbladet i måndags.

Lena Mellin:

– Hade Socialdemokraterna i Stockholm begränsat sig till att säga att kommersiella utrymmen i tunnelbanan ska användas till serviceföretag som kemtvätt och skomakare hade det varit ett bra utspel. Men Butlerinslaget gör att det slår tillbaka. Sossarna riskerar att ses som driftkuckun.

Strama slöjregler

I början av augusti krävde Jan Björklund (FP) att skolor och universitet ska ha möjlighet att förbjuda elever och studenter att bära heltäckande slöjor som niqab och burka.

– Att kunna se varandra i ansiktet i klassrummet är helt avgörande för undervisningens kvalitet, sa han då.

Lena Mellin:

– Det tror jag är ett populärt utspel därför att många människor känner sig provocerade av heltäckande slöjor. Om man tycker att det är ett problem så är det väldigt litet problem. Det är inte många i Sverige som använder heltäckande slöjor.

Förbud mot köpcenter

Under Almedalsveckan presenterade Miljöpartiet sin plan för grönare städer. Den mest uppmärksammade programpunkten under presskonferensen var förslaget om ett statligt förbud mot att bygga nya köpcentrum utanför stadskärnan. Förbudet ska gälla i fem år och bland annat syfta till att få ner bilanvändandet.

– Problemet är att uppbyggnaden man har i dag, med köpcentrum utanför städerna, har gjort människor beroende av bilen, sa Peter Eriksson under pressträffen.

Lena Mellin:

– Jag tror att många i teorin är tilltalade av en levande stadsbild och att man inte behöver åka långt för att handla. Men när folk väljer så visar det sig att de gärna åker till ett köpcenter ändå. Jag tror inte det är ett populärt förslag, även om många i teorin tycker att det är bra.

Sabunis låglöneförslag

När Nyamko Sabuni (FP) igår släppte sin bok presenterades en rad olika förslag. Bland annat vill integrationsministern införa en låglönesektor. Enligt Sabuni är det viktigare att ha ett jobb än att leva på socialbidrag.

– Det är bara att acceptera att vi lever i ett samhälle där alla inte är akademiker, sa Nyamko Sabuni till TT på tisdagen.

Lena Mellin:

– Det här är ett kontroversiellt förslag, även inom Folkpartiet. Jag tror inte det är populärt. Regeringen har redan försökt subventionera anställningar av de som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det här är ett sätt att bakvägen försöka sänka arbetsgivarkostnaden, som jag tror tilltalar mer än att sänka lönen.

Förbud mot kamphundar

Kommunminister Mats Odell (KD) vill förbjuda så kallade kamphundar. Först i flerfamiljshus genom en klausul i hyresavtalet. Men på sikt i hela samhället.

– Lagstiftning tar längre tid. Men jag tycker att vi på allvar ska införa ett totalförbud, som de gjort i Danmark. Där har man löst det genom att lista 13 farliga raser, har Mats Odell tidigare sagt till Aftonbladet.

Lena Mellin:

– Det här gillar alla som inte har kamphundar och de är trots allt i majoritet.

Sänkt moms

Under Almedalsveckan föreslog Maud Olofsson att tjänstemomsen ska halveras från 25 till 12 procent inom restaurang– och frisörbranschen till en kostnad av 7 miljarder.

– Väldigt många vill göra sig snygg i håret, sa Centerledaren under presskonferensen.

I går spann riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) vidare på utspelet när han lät kändisfrisören Bobby Oduncu klippa honom inför pressen.

Lena Mellin:

– Det här är ett ganska dyrt sätt att sätta fart på tjänstesektorn. Jag tror inte det är populärt och jag tror inte att Centern får med sig allianskollegorna. Miljöpartiet har föreslagit någonting liknande, de får inte heller med sig Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna. Jag tror inte det här genomförs.

Kommunala frisörer

Vänsterpartiet i Sjöbo använder sig också av frisörer i ett utspel. I en motion kräver de att kommunstyrelsen ser över vilka branscher som saknar offentliga alternativ. Frisörbranschen är en av dem.

Lucas Lennartsson, ordförande i Vänsterpartiet i Sjöbo, säger till tidningen Skånskan att partiet vill testa vad de borgerliga egentligen menar med valfrihet.

– Om de menar allvar med valfrihet måste de vilja ha det i alla sektorer. Annars är det bara skitsnack, säger Lennartsson till Skånskan.

Lena Mellin:

– Som ironi är det väldigt roligt. Som ett förslag med chanser att förverkligas är det mindre bra. Det kommer inte att hända. Det finns säkert frisörer även i Sjöbo.

Ämnen i artikeln