Nyheter

Islamistgrupp gör hjälpinsats i Pakistan

Av: 

Louise Lundström

NYHETER

Nästan 14 miljoner kan ha drabbats av översvämningarna

En man räddas undan vattenmassorna.
En man räddas undan vattenmassorna.

Minst 1 600 människor har dött i Pakistans översvämningar och tusentals har evakuerats.

Sammanlagt beräknas nästan 14 miljoner personer ha drabbats av översvämningarna.

Nu har den terrorstämplade islamistgruppen Jamaat-ud-Dawa tagit en viktig roll i att städa upp i vattenmassorna.

Regnovädret fortsatte under helgen. Nu beräknas två miljoner människor ha lämnat Pakistans södra provins Sindh, vars övre område är täckt av vatten. Och evakueringen fortsätter då floden Indus banker riskerar att sprängas av det hårda vattentrycket, uppger BBC.

13,8 miljoner drabbade

Fler människor har drabbats av naturkatastrofen i Pakistan än av tsunamin i Sydostasien 2004, säger Maurizio Giuliano, talesperson för FN:s humanitära avdelning (Ocha) enligt TT-AFP-Reuters.

– Hittills har 13,8 miljoner människor påverkats av översvämningarna i Pakistan, sade han på måndagen enligt nyhetsbyråerna.

Han fortsätter:

– Den här katastrofen är större än tsunamin, den pakistanska jordbävningen 2005 och jordbävningen i Haiti.

Maurizio Giuliano syftar till antalet drabbade som vida överstiger de andra tre katastroferna. Men dödssiffran är än så länge mycket lägre. I Pakistan är den hittills 1 600 medan tsunamin tog runt 220 000 människors liv.

Lämnar sina hem

De nya skyfallen har försvårat räddningsinsatserna i landet, uppger Rapport. Bland annat har helikoptrar svårt att lyfta på grund av ovädret.

– Situationen är förfärlig, särskilt i Swat-dalen, och vi råder speciellt de invånare som bor i de låglänta trakterna att lämna sina hem då flodvattennivåerna ökar, sade provinstjänstemannen Adnan Ahmed enligt Rapport.

Ett radioinitiativ startade i dag med namnet "info som hjälp" i ett försök att sprida information om tillgång till hjälp och om hur man bekämpar de sjukdomar som kommer med översvämningarna, uppger BBC.

Islamistgrupp först på plats

Den av FN terrorstämplade islamistgruppen Jamaat-ud-Dawa (JuD) har tagit en viktig roll i att städa upp i vattenmassorna. JuD har kopplingar till gruppen bakom terrordådet i Bombay 2008, men enligt TT-AFP-Reuters är det ingenting som de flesta pakistanier bryr sig om.

De var först på plats i krisen och människor i landet uppges vara tacksamma mot dem. Och det är inte första gången som gruppen rycker in under en katastrof - redan efter jordbävningen som slog hårt mot Kashmir 2005 deltog de i hjälparbetet, enligt BBC. JuD säger sig inte ha några politiska avsikter med hjälpinsatsen, istället ska arbetet ska endast vara humanitärt.

Samtidigt har Pakistans regering kritiserats för tröga hjälpinsatser och kraftig kritik riktas mot den pakistanske presidenten Asif Ali Zardari efter att han mitt under katastrofen rest till Storbritannien. Även den civila regeringen anklagas för att hantera krisen allt för dåligt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: