Komiker fast för sjöfylla

avLinda Hjertén

NYHETER

Körde båt vid Sandhamn

Foto: Lasse Allard
Den kände komikern stoppades av en av Kustbevakningens båtar. (Bilden från ett annat tillfälle)

Den kände komikern hade 0,6 promille i blodet när han stoppades vid Sandhamn utanför Stockholm.

Nu får han böta 4 000 kronor för sjöfylleri.

Mannen är en av Sveriges mest kända komiker och han blev en av de första som åkte fast med hjälp av den nya sjöfyllerilagen som trädde i kraft den 1 juni i år.

Det var den 6 juni i år som mannen, som är i 30-årsåldern, stoppades av Kustbevakningen när han körde båt berusad vid den sommartid populära ön Sandhamn.

Ny lag

När han fick blåsa visade det sig att han hade 0,3 milligram per liter utandningsluft vilket motsvarar 0,6 promille i blodet.

Den 2 augusti gav City åklagarkammare mannen ett strafföreläggande. Han måste betala 4 000 kronor i dagsböter.

Den nya sjöfyllerilagen innebär att det numera är en nedre gräns på 0,2 promille som gäller på sjön för de som framför båtar som är tio meter eller längre, eller som kan framföras i 15 knop eller mer. För de båtar som inte faller under denna nya regel gäller som tidigare att föraren inte ska ha konsumerat mer alkohol än att han eller hon kan framföra båten på ett säkert sätt.

159 fast för sjöfylla

Lagen betyder också att polisen och kustbevakningen kan ta rutinmässiga utandningsprov på personer som omfattas av lagen. Förr krävdes en misstanke om brott, till exempel att någon körde båten vingligt, för att de skulle kunna kräva ett utandningsprov.

Sedan den nya lagen trädde i kraft har antalet misstänkta sjöfyllerister som Kustbevakningen rapporterat mångdubblats. Fram till den 21 juli i år hade 159 personer misstänkta för sjöfylleri eller grovt sjöfylleri anmälts – 130 fler än vid motsvarande tid i fjol.

– Våra befogenheter har ökat vilket är bra. Det är ett steg på vägen men vi hoppas att samma regler snart kommer att gälla för alla båtar och all fart, säger Lotta Brandström, informationschef på Kustbevakningen.