Ohly: S är ett räddhågset parti

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vi rödgröna hade kunnat vinna valet om vi hade vågat stå upp för vår politik, men S ville invänta Alliansens plattform så att vi kunde anpassa oss efter den, skriver Lars Ohly.

Socialdemokraterna har blivit ett räddhågset parti med skriande brist på självförtroende, skriver vänsterledaren Lars Ohly på Dagens Nyheters debattsida.

S och MP ville inte avvika

I valrörelsens upptakt kom de rödgröna partiledarna överens om att utgå från jämlikhetsbegreppet i valet. Men i praktiken var Socialdemokraterna och Miljöpartiet ovilliga att avvika alltför mycket från alliansens politik, skriver Ohly.

Som ett exempel nämns att den rödgröna regeringsplattformen försenades, eftersom S ville invänta Alliansens plattform för att kunde anpassa sig efter den.

Möten istället för valrörelse

Konsekvenserna blev att den rödgröna plattformen kom för sent, skillnaderna mellan blocken blev för små och partiernas främsta företrädare satt i interna förhandlingar i stället för att bedriva valrörelse.

S vågar inte stå för något som kan uppfattas som samhällsförändrande, inte utmana opinioner och inte avvika för mycket från Reinfeldt och Borg, skriver Ohly och tillägger att en socialdemokrati som inte ökar jämlikheten och minskar klyftorna saknar existensberättigande.

TT

Publicerad: