Arne Kojefors: ”Åt skogen och skit”

avMikael Hellmyrs

Fortsatt osäkert kring paret Kojefors framtid

1 av 3 | Foto: MAGNUS WENNMAN
Arne och Gunnel Kojefors tvingas isär efter 63 år tillsammans.

Arne Kojefors, 94, fingrar nervöst på glasögonen. Han anstränger sig för att hålla tårarna tillbaka.

Beskedet från Eskilstuna kommun var oväntat.

– Jag och Gunnel får inte bo med varandra.

Aftonbladet var med när Arne Kojefors under torsdagen träffade Eskilstuna kommuns biståndshandläggare och verksamhetschefer. Mötet handlade om Gunnel och Arnes framtid.

– Jag hade förhoppningar inför detta möte, att vi får bo ihop som ett äkta par med den hjälp vi behöver vår sista tid i livet. Men dessvärre inte. Jag är så besviken, säger Arne.

"Åt skogen"

Vuxenförvaltningen har kommit fram till att båda har rätt till särskilt boende – men gemensam lägenhet verkar vara omöjligt. Kommunen föreslog ett gruppboende för dementa till Gunnel, 86, och ett äldreboende för Arne, 94. Boendena ska finnas inom samma byggnad, eller nära varandra, så att paret kan träffas, prata och umgås. Arne, uppklädd i grå kostym, slipover och matchande skjorta, framförde vad han tyckte. Han säger själv att han är prövad och hemskt tärd.

– Det är åt skogen och skit. Det är hjärtlöst och bryskt att vi på ålderns höst inte får leva tillsammans. Förlåt mitt grova språk men jag måste bara få säga som jag känner nu, säger Arne och gömmer ansiktet bakom händerna.

Thure Morin är chef för vuxenförvaltningen.

– Vi vill att detta ska lösas på bästa sätt. Men det är mycket svårt att tillgodose allas behov. Nu har Arne Kojefors fått ett par förslag att ta ställning till.

Stor uppståndelse

Sedan Aftonbladet först rapporterade om paret Kojefors har lokal- och riksmedia engagerat sig. I går hade Facebookgruppen Låt Arne och Gunnel få leva tillsammans! ca 9 500 medlemmar. Efter att ha läst om paret Kojefors vill utbildningsminister Jan Björklund (FP) införa parbogaranti.

– Jag läste i Aftonbladet om Arne och Gunnel och blir väldigt upprörd, faktiskt förbannad. Detta är ovärdigt och oacceptabelt. Alla äldre som flyttar till något äldreboende ska ha möjlighet att fortsätta bo med sin partner även om partnern inte har något vårdbehov, sa Jan Björklund tidigare.

"Kanske dör"

I går gjorde Arne sin dagliga tur till korttidsboendet där svårt demenssjuka Gunnel inte riktigt förstått all uppståndelse. Paret förenas i en ömsint kyss som det slår gnistor kring.

– När vi träffades trodde man ju aldrig att man skulle kunna hysa så här starka känslor för varandra 63 år senare, säger Arne.

Lite senare hemma i lägenheten kokar Arne Kojefors lite gröt, i väntan på kvällens hockeyfinal. Han känner att tiden är en svår motståndare.

– Det kan ta lång tid att få något boende nära Gunnel. Vi kanske hinner dö båda två...