Regeringen i Nederländerna spricker

Publicerad:
Uppdaterad:

Den holländska regeringen har spruckit på grund av Afghanistanfrågan.

Regeringssamtalen bröt samman tidigt på lördagsmorgonen efter ett 16 timmar långt möte.

Nederländernas premiärminister Jan Peter Balkenende.
Foto: Foto: SCANPIX
Nederländernas premiärminister Jan Peter Balkenende.

De två största partierna har inte kunnat komma överens om huruvida de holländska trupperna i Uruzganprovinsen i Afghanistan ska dras tillbaka i år som planerat. Nato har begärt att Nederländerna ska förlänga sitt uppdrag i Afghanistan.

Premiärminister Jan Peter Balkenendes center-högerparti CDA vill låta en mindre styrka stanna i Afghanistan i ett år efter 2010, medan socialdemokratiska PvdA, lett av vice premiärministern Wouter Bos, kräver att den siste holländske soldaten ska ha lämnat landet i slutet av året.

Fyra regeringar på åtta år

– Senare i dag kommer jag att gå till drottningen och erbjuda mig att avgå tillsammans med den vice premiärministern, sade Balkenendes till journalister.

– Som regeringens ledare har jag kommit till slutsatsen att det inte finns någon gemensam väg för CDA, PvdA och CU (Kristna unionen) in i framtiden, sade Balkenende.

– I dagar har vi sett hur enigheten påverkats av. . . uttalanden som kolliderar med nyligen tagna regeringsbeslut, sade han.

Detta var Balkenendes fjärde regering under åtta år. Alla har spruckit innan deras mandat gått ut.

Omkring 1 950 holländska soldater finns i Afghanistan. Uppdraget har redan förlängts i två år och kostat 21 soldater livet.

TT-AFP

Publicerad: