Nyheter

Regeringen i Nederländerna spricker

NYHETER

Den holländska regeringen har spruckit på grund av Afghanistanfrågan.

Regeringssamtalen bröt samman tidigt på lördagsmorgonen efter ett 16 timmar långt möte.

Nederländernas premiärminister Jan Peter Balkenende.
Nederländernas premiärminister Jan Peter Balkenende.

De två största partierna har inte kunnat komma överens om huruvida de holländska trupperna i Uruzganprovinsen i Afghanistan ska dras tillbaka i år som planerat. Nato har begärt att Nederländerna ska förlänga sitt uppdrag i Afghanistan.

Premiärminister Jan Peter Balkenendes center-högerparti CDA vill låta en mindre styrka stanna i Afghanistan i ett år efter 2010, medan socialdemokratiska PvdA, lett av vice premiärministern Wouter Bos, kräver att den siste holländske soldaten ska ha lämnat landet i slutet av året.

Fyra regeringar på åtta år

– Senare i dag kommer jag att gå till drottningen och erbjuda mig att avgå tillsammans med den vice premiärministern, sade Balkenendes till journalister.

– Som regeringens ledare har jag kommit till slutsatsen att det inte finns någon gemensam väg för CDA, PvdA och CU (Kristna unionen) in i framtiden, sade Balkenende.

– I dagar har vi sett hur enigheten påverkats av. . . uttalanden som kolliderar med nyligen tagna regeringsbeslut, sade han.

Detta var Balkenendes fjärde regering under åtta år. Alla har spruckit innan deras mandat gått ut.

Omkring 1 950 holländska soldater finns i Afghanistan. Uppdraget har redan förlängts i två år och kostat 21 soldater livet.

TT-AFP

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter