Skräckbild ska knäcka regeringen

Av: Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Intern S-rapport: Var tionde offentliganställd sägs upp om alliansen vinner valet

1 av 4
”VILL HÖJA KONFLIKTNIVÅN” I en rapport som delades ut till partistyrelsen i går skrivs det att de borgerliga vill sänka skatten med 92,5 miljarder – på bekostnad av välfärden. ”Vi måste fokusera på budskapet kring välfärden”, säger en källa.

Hundratusen offentliganställda måste sägas upp om Reinfeldt och Borg får fyra år till.

Den skräckbilden målar S upp i en intern rapport inför valspurten.

Men M avfärdar siffrorna som lögn:

– De måste vara helt desperata, säger partisekreteraren Per Schlingmann.

Enligt S-rapporten, som Aftonbladet tagit del av, påstås alliansen vilja sänka skatten med totalt 92,5 miljarder kronor under nästa mandatperiod. Då har man räknat in alla borgerliga förslag som över huvud taget varit uppe till debatt – men det enda regeringen hittills uttryckligen lovat är fem miljarder i sänkt pensionärsskatt.

Summan 92,5 miljarder innebär, enligt Socialdemokraterna, att var tionde anställd i välfärden – 100 000 läkare, lärare, sjuksköterskor och poliser – måste sägas upp:

”Med så omfattande besparingar innebär det att i princip alla verksamheter kommer att beröras”, skriver de i rapporten.

Mot det ställs de rödgrönas löften om nya miljarder till kommuner och landsting.

”En jätteviktig fråga”

– Vi vill höja konfliktnivån i den här frågan, stora skattesänkningar mot välfärd, som kommer att vara jätteviktig för Socialdemokraterna, säger en S-källa.

Rapporten delades ut till partistyrelsen i går och kommer nu att skickas ut till samtliga partidistrikt och S-kandidater i hela landet för att användas i valrörelsen.

– Vi måste fokusera budskapet kring välfärden. Vi har inte riktigt nått ut med hur allvarligt det skulle vara med fyra år till med en borgerlig politik och hur det skulle påverka välfärden, säger källan.

När Socialdemokraterna höll valupptakt på ett Clarion sign hotel i Stockholm i går eftermiddag fortsatte Mona Sahlin på samma tema:

– Ska välfärden utvecklas, eller är det skattesänkarvägen vi ska vandra på i fyra år till? Vad händer då med Sverige? De vill fortsätta sänka skatterna mest för de som tjänar mest, men det finns alltid ett pris som någon annan får betala.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann tillbakavisar att alliansen planerar så stora skattesänkningar som S-rapporten påstår. Han anklagar nu Socialdemokraterna för att ägna sig åt skräckpropaganda:

”Falska uppgifter”

– De måste vara helt desperata eftersom de medvetet sprider falska uppgifter. Vi har varit väldigt tydliga med att vi gärna sänker skatten ytterligare, men att det måste ske genom att fler kommer i arbete och inte genom besparingar.

– Det är väldigt tråkigt. Jag hoppas att vi får en valrörelse som handlar om sakfrågor och är seriös. Jag utgår från att Mona Sahlin står bakom det och att hon markerar och drar tillbaka den här typen av skrämselpropaganda.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN