Valet 2010

Få överraskningar i alliansens valmanifest

Av: 

Louise Lundström

NYHETER

Lena Mellin om förslagen

Alliansen kallar själva sitt valmanifest för "jobbmanifestet".

Men förslagen på hur jobben ska bli fler är knappast nya, enligt Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

– Jag vill inte påstå att det kom duggande med överraskningar på det området, säger hon.

Lena Mellin.
Lena Mellin.

Det var fyra samlade partiledare som mötte pressen för att presentera sitt valmanifest.

– De verkade ha förberett sig väl, de var allvarliga, ingen uppsluppen stämning här inte, säger Lena Mellin.

”Godbitarna redan kända”

Och nyheterna var få. Lena Mellin säger att det bara var två saker som förvånade henne lite – att man lovar ytterligare en halv miljard till idrotten och förslaget om att höja den högsta pensionsåldern.

– Godbitarna var redan kända, bara lite smått och gott var nytt. Men det var en stor nyhet att man ska ha rätt att jobba kvar tills man är 69 om man vill, i dag är det ju 67. Men det där kan alliansen inte genomföra själva, det måste göras tillsammans med de rödgröna partierna i så fall, säger Lena Mellin.

Inga nya förslag om sjukersättning

Maria Wetterstrand (mp) sa i dag till TT att de är kritiska till alliansens klimatpolitik. Enligt Maria Wetterstrand visar valmanifestet att det inte "behövs någon klimatpolitik för nästa mandatperiod."

– Det är inte en uppfattning som delas av alliansen, de anser att de har en klimatpolitik, säger Lena Mellin.

Några nya förslag om försäkringskassan och sjukersättningarna kom inte. En utredning pågår fram till 2013 och enligt Lena Mellin är det inte troligt att några förändringar kommer att göras innan den är klar.

– De planerar inga nya förändringar för den här mandatperioden. Jag tror att människor kommer att vara ganska lugna inför det här, nu vet man hur det är. Det som folk ofta tycker mest illa om är när det sker förändringar, säger hon.

Tryckte på utbildningens vikt

Alliansen signalerar tyngdpunkten på jobben med att kalla sitt valmanifest för "jobbmanifestet". Men inga nya förslag presenterades för hur man ska lyckas få fler i arbete.

– Det var tidigare kända exempel som exempelvis jobbskatteavdraget. Och under presskonferensen tryckte de på att det viktigaste för att få ut fler i arbete är att satsa på bättre möjligheter för utbildning, säger Lena Mellin.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010