Nyheter

Bingo – för miljonärer

Av: 

Eva Buskas

NYHETER

3 procent av befolkningen tar 35 procent av RUT-avdraget

De rika utgör bara tre procent av den vuxna befolkningen.

Men slukar 35 procent av RUT-avdraget.

– Det här är bingo för de som har miljon­inkomster, säger Thomas Östros (S).

Regeringen beskriver RUT-avdraget som en chans för äldre att få hjälp med snöskottningen och småbarnsfamiljer att få ihop livspusslet.

– RUT-avdraget har gjort svarta tjänster vita, därför att breda grupper av den svenska befolkningen har fått råd att efterfråga dem, sa statsminister Fredrik Reinfeldt i SVT häromkvällen.

Större avdrag

”Jag tycker att det är fel att ha ett bidrag som är så riktat till de allra mest välbeställda”, säger Thomas Östros (S).

Men det är inte främst vanliga barnfamiljer och pensionärer som utnyttjar RUT, visar Aftonbladets granskning. Statistik från SCB avslöjar att 35 procent av skatteavdraget går till dem som tjänar över 50 000 kronor i månaden – trots att de bara utgör drygt tre procent av den vuxna befolkningen.

Bland dem som tjänar mer än en miljon om året använder nästan 15 procent skatteavdraget, jämfört med bara två procent av dem som tjänar 360 000 om året. De allra rikaste gör också betydligt större avdrag än de som tjänar mindre.

– Jag tycker det är fel att ha ett bidrag som är så riktat till de allra mest välbeställda, säger Thomas Östros, ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna.

”Förstår inte”

– Hade det funnits oändligt med resurser skulle man inte behöva bry sig om det. Men har man inte tillräckligt med pengar för att äldreomsorgen kan behålla sin personal, förstår jag inte varför de med miljoninkomster ska få 10 000 kronor i skattelättnader för att köpa tjänster.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vidhåller att avdraget ändå gjort det lättare för fler att köpa hemhjälp.

– Efterfrågan verkar växa nu. Många som tidigare inte hade råd eller efterfrågade dessa tjänster svart visar nu intresse för dem, svarade han i Aftonbladets chatt i går.

Jobben viktigare

Enligt arbetsgivarorganisationen Almega försvinner 5 600 jobb om

RUT-avdraget tas bort.

Och enligt statsminister Fredrik Reinfeldt är jobben viktigare än vilka som utnyttjar skatteavdraget.

Nyligen jämförde han med diskussionen om att rädda Saab med statliga pengar.

– Finns det någon inkomstprofil bland dem som köper Saab-bilar? Den frågan har aldrig ställts.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Läs mer:

Publisert: