Säpo: Ett terrordåd

Erkände på presskonferens att de kan ha gjort misstag

Mannen som sprängde sig själv på Bryggargatan har öppet uttryckt stort missnöje över svenska militära trupper i utlandet. Ändå hade Säpo som nu tar över utredningen av fallet inte koll på honom.

– Det är möjligt att vi har missat något. Det får utredningen visa, säger Anders Thornberg, avdelningschef för Säpo:s utredningsavdelning.

Klockan 10.00 på söndagen höll polisen tillsammans med Säkerhetspolisen, Säpo, presskonferens med anledning av explosionerna i centrala Stockholm igår eftermiddag.

Här bekräftades att man nu utreder fallet som ett terrordåd och Säkerhetspolisen har nu övertagit huvudansvaret för utredningen.

– Vi har varit med hela tiden och suttit med i staben. Vi betraktar nu detta som en så kallad särskild händelse och klockan 09.00 idag på morgonen togs beslutet av vi nu övertar ansvaret för utredningen, säger Anders Thornberg.

– Brottsrubriceringen är terrorbrott och det är naturligtvis en mycket allvarlig händelse.

Ingen höjning av terrornivån

Säpo har dock val att inte höja beredskapsnivån för terrorbrott ytterligare efter den höjning som kom redan i oktober. Man säger även att gårdagens attentat inte har någon koppling till att man då valde att höja nivån.

– Nej, det var andra uppgifter som låg bakom det beslutet, säger Anders Thornberg som även förklarade att attentaten på Drottninggatan i nuläget inte verkar ha någon koppling till de varningar om terrorbrott i Göteborg som kom för några veckor sedan.

I övrigt vill man inte säga någonting om identiteten på den man som sprängde sig till döds på Bryggargatan igår – detta av utredningstekniska skäl.

Vill inte kommenterar kopplingar

Man vill till exempel inte bekräfta att den döde mannen är ägare till den bil som sprängdes i den första explosionen och vill heller inte slå fast att explosionerna nödvändigtvis är sammankopplade.

Om mannen har några kopplingar till kända nätverk vill Säpo inte heller svara på.

– Det är för tidigt att säga ännu, säger Anders Thornberg.

”Möjligt vi missat något”

Han fick frågan om hur det kommer sig att Säpo uppenbarligen har missat att mannen under uppsikt.

- Vi har stora resurser som hela tiden arbetar med att förebygga terroristbrott. Vi gör så gott vi kan. Men det är möjligt att vi har missat något. Det får den fortsatta utredningen visa, säger Anders Thornberg.

Med vid presskonferensen var också ansvarig åklagare Tomas Lindstrand, som är knuten till Säpo och enbart arbetar med deras fall.

– Detta är en unik och omtumlande händelse. Jag är förvånad och nåt sånt här händer i Sverige, säger Tomas Lindstrand, åklagare knuten till Säkerhetspolisen.

Att en självmordsbombare skulle slå till i Stockholm mitt under julruschen är en mardröm som han tror många svenskar inte kunnat föreställa sig. Själv medger han utan omsvep att han är mycket överrumplad av gårdagens attentat.

– Man kan tycka att just jag inte borde vara oförberedd på att nåt sånt här kan hända. Men jag är förvånad och då är det nog många andra svenskar som är det också, säger Tomas Lindstrand.

Publisert: