Risk för nytt klimatfiasko
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-12-10
FN:s klimattoppmöte i Cancun riskerar att mynna ut i ännu ett stort misslyckande i klimatfrågan.
När bara en dag återstår av mötet är läget låst och Japan står fast vid sitt hot att hoppa av Kyotoavtalet.
Japans vice chefsförhandlare Akira Yamada sade sent på torsdagskvällen, lokal tid, att det vore meningslöst att förnya avtalet, eftersom det bara inkluderar länder som idag inte svarar för mer än 25 procent av de globala utsläppen. De båda största utsläpparna, USA och Kina, står utanför.
– Japan avsäger sig inte sitt ansvar. Men en andra period för Kyoto är inte en vettig väg att gå om världen verkligen vill göra något åt klimatförändringen. Alla länder med stora utsläpp måste vara med i processen. Vårt mål är en överenskommelse där alla är inkluderade, sade Yamada.
Risk för kollaps
Även Kanada och Ryssland hotar att hoppa av avtalet – vilket sannolikt skulle sänka hela FN-processen.
– Ryssland kommer inte att delta i en andra avtalsperiod, sade Alexander Bedritskij, rådgivare till president Dmitrij Medvedev på torsdagskvällen.
För u-landsjättarna Kina och Indien är en förnyelse av Kyoto ett absolut måste om en överenskommelse ska kunna nås i Cancun.
– Situationen är besvärlig. Japan kräver samma bindning för USA som för andra, och USA kräver samma bindning för Kina som för i-länderna, medan Kina å sin sida vägrar att gå med på bindande åtaganden. Och så vidare, säger miljöminister Andreas Carlgren.
Det mexikanska ordförandeskapet har nu ställt krav på ett hårdare tempo i förhandlingarna. Ingen hinner längre njuta av solen, stränderna och det tropiska landskapet utanför konferenslokalerna.
Hoppet finns kvar
Carlgren tror dock att det finns en möjlighet att Japan ger med sig om de får någon form av garanti för att även USA omfattas av bindande krav.
– Det går nog att skriva texterna så att de känner sig någorlunda säkra, säger han.
Förutom det osäkra läget kring Kyotoavtalet, återstår också att lösa hur Köpenhamnsackordet, slutdokumentet från mötet i Köpenhamn för ett år sedan, ska kunna bekräftas och formaliseras.
I ackordet har de flesta länder listat hur stora utsläppsminskningar de är beredda att göra till 2020, och utfäst sig att leva upp till dessa.
– Frågan är hur löftena ska återbekräftas. Och hur de ska kopplas till Kyotoavtalet, säger Carlgren.
TT