Sågade sig själv och hela partiet – i historiskt tal

avKarin Östman

Foto: Foto: CAROLINA BYRMO
LOVAR ATT VARA ÄRLIG Mona Sahlin höll inte tillbaka kritiken i sitt sista stora tal i går – och hon tänker fortsätta att säga vad hon tycker. ”Nu har vi förlorat ett val och nu måste vi ta tag i våra egna problem”, säger hon.

I sitt sista stora tal var Mona Sahlin ärligare än någonsin.

Hon dömde ut sig själv. Sågade partiets politik. Och tog ett kliv mot mitten.

– Vi kan inte ha en skattepolitik som skrämmer bort väljare, säger hon.

Avgående partiledaren Mona Sahlin (S) var både rörd och lättad när hon gick ner från talarstolen. Hon såg förvånad ut över applåderna som mötte henne efter anförandet på Socialdemokraternas förtroenderåd i riksdagens andra kammare i går. Hon kallade det för ”ärliga timmen” och levererade ett känslosamt tal. Mot slutet med tårar i ögonen.

– Jag sa säkert inte det som alla här ville höra. Men det är det här jag är övertygad om. Säger inte jag det är det få andra som gör det. Därför gjorde jag det.

Skrämde väljare

Sin hårdaste kritik riktade Mona Sahlin mot att hon tvingades ta med Vänsterpartiet i det rödgröna samarbetet.

Var det därför ni förlorade valet?

– Det var en av anledningarna. Jag säger inte att det var den viktigaste, men många, många väljare skrämdes onekligen bort av att Vänsterpartiet var med. Vi sa en sak, Lars Ohly sa något annat. Kvar blev väljare som inte riktigt vågade lita på någonting av vad vi sa.

”Bara trams”

I sitt tal levererade hon ett recept på förändring för att partiet ska resa sig igen. Bland annat föreslår hon höjt tak i a-kassan den första tiden under arbetslösheten, men med en nedtrappning av ersättningen över tid. Och en tydlig satsning på jobbpolitik.

– A-kassan ska vara en omställningsförsäkring. Det ska alltid löna sig att arbeta! Vi fastnade i bidragsdebatten. Vi kan inte ha en valrörelse där människor säger, ”jo Mona, jag röstar på er trots att jag har jobb och mår bra”.

”Alla som kan jobba ska jobba”. Vad säger du till dem som tycker att du låter som en moderat?

– Det är ett socialdemokratiskt uttryck och har varit det länge, länge. Det är delvis problemet att Moderaterna bara kan vinna valet när de låter som oss. När vi låter som oss själva blir vi anklagade för att låta som Moderaterna. Det är bara trams.

Varför säger du allt det här nu?

– Därför att nu har vi förlorat ett val och nu måste vi ta tag i våra egna problem. Alla måste tänka självkritiskt på vad vi borde ha gjort annorlunda, vad som hade kunnat påverka valet.

Det låter som du ger dig själv ett underbetyg.

– Ja, jag ledde ett parti som gjorde det sämsta valet någonsin. Det är klart att det är ett underbetyg att vi bara fick 30 procent. Hade vi gjort ett bättre jobb hade vi inte förlorat så mycket röster.

Så här ärlig lovar Mona Sahlin att fortsätta vara fram till dess en ny partiledare väljs vid den extrainsatta kongressen i mars nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM