Stympade Aishas svärfar har gripits

NYHETER

Den afghanska kvinnan Aishas svärfar har gripits.

Aisha blev världskänd i somras när Time magazine visade upp hennes stympade ansikte.

Foto: Aisha på framsidan av Time magazine i augusti.

Polisen i södra Afghanistan meddelade på onsdagen att Haji Sulaiman, 45, var gripen och hade erkänt, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Han ska ha varit en av de drivande bakom det fruktansvärda straff som Aisha fick för att hon försökte fly hemifrån.

Giftes som tioåring

Aisha är kvinnan vars vanställda ansikte användes för som bevis för vad som skulle hända kvinnor i Afghanistan om de utländska trupperna drogs tillbaka.

För Time berättade hon att hon blivit bortgift vid 10 års ålder och tvingades bo i ett stall. När hon fyllde 12 fick hon komma in i huset men blev då slagen varje dag.

Till slut försökte hon fly terrorn, men hennes styvfar hittade henne och tog med henne hem för att det lokala talibanrådet skulle kunna ge henne ett straff.

Lämnades att dö

Staffet blev att hennes man och fem andra män skar av hennes näsa och öron, samtidigt som hennes svärfar hotade att skjuta henne.

Aisha säger till CNN att de lämnade henne att dö i bergen. Men att hon överlevde och lyckades ta sig till USA där hon för ett par månader sedan fick en ny näsa genom plastikkirurgi.

Enligt polischefen i Uruzgan-provinsen greps svärfadern för 12 dagar sedan. Han är nu misstänkt för att ha stympat Aisha och för att vara en del av den lokala talibanklanen, enligt AP.