Planen: Att lura polisen

NYHETER

Så flydde Ragnar, 21, efter trippelmordet på sin familj

SUNDSVALL. Genom att lämna flyktbilen i Staa försökte Ragnar Nilsson vilseleda polisen.

Planen var att de skulle leta efter honom i Norge.

Det är ett av polisens spår i kartläggningen av trippelmördaren.

Foto: Ragnar Nilsson, 21, har erkänt trippelmordet i Härnösand.

Ragnar Nilsson beskrivs som en blyg, lite udda men snäll person.

Men efter mordet på sina två halvsyskon och sin före detta styvpappa agerade han på flera sätt beräknande.

När Ragnar Nilsson flydde efter trippelmorden tog han med sig pengar och pass. Men innan han försvann i sin förre styvfars bil försökte han undanröja spåren genom att gömma de mördade kropparna i källaren och, enligt uppgift till Aftonbladet, torka bort blod.

Lastfartyg till Ryssland

Därefter begav han sig via Östersund mot Norge. Men strax innan han nådde gränsen dumpade han den vita VW Jettan vid Staa väster om Duved och vände tillbaka mot Umeå. Där försökte han borda ett lastfartyg på väg till Ryssland.

Själv förklarar han sig med att bensinen tog slut. Men att han inte fyllde på tanken trots att han en stor summa kontanter, förbryllar polisen.

De misstänker att Ragnar försökte vilseleda sökandet.

– Det stämmer att det är en av våra teorier men i början av en mordutredning arbetar vi alltid brett, säger Hans Björner, informationsansvarig vid polisen i Sundsvall.

Polisen har kommit i kontakt med en lastbilschaufför som gav Ragnar lift tillbaka mot Umeå men söker ytterligare två personer som skjutsat honom.

– Det handlar om att stärka upp berättelsen och kanske få någon bild av hur de upplevt honom under resan, säger Hans Björner.

Flyktbilen har transporterats till Sundsvall där polisens tekniker började söka genom den i fredags. En del fynd som knyter Ragnar till fordonet gjordes.

– Det fanns en väska eller något liknande kvar i bilen.

Beslagtog datorn

När Ragnar Nilsson greps saknade hans kläder helt spår av mordet. Men om det var hans blodiga ombyte som hittades i bilen kunde Björner i går inte svara på.

Undersökningen av brottsplatsen avslutades i torsdags och Ragnars dator har tagits i beslag.

– Vi ska bland annat se om den innehåller någon form av planering eller något annat som styrker att det är planerat, säger Björner.

Ragnar Nilssons försvarsadvokat, Fredrik Lindberg, avfärdar helt polisens teori om flyktvägen.

– Jag vet att det inte är så. Jag ser inte flykten som en stor sak i utredningen, säger han.