Nyheter

S-toppar öppnar för två ledare

Av: 

Simon Andrén

NYHETER

Mona Sahlin behöver inte få en efterträdare.

Hon kan få två.

Flera tunga s-politiker väcker nu liv i frågan om delat ledarskap.

Lilly Bäcklund, ordförande för Västerbottens partidistrikt, menar att den personfixering Mona Sahlin drabbats av skulle tonas ner om partiet styrdes av ytterligare en person.

– Jag vill inte stänga dörren till ett sådant tankesätt. Det skulle kanske få flera att säga ja. Som det är nu nagelfars ledaren dygnet runt alla dagar i veckan, säger hon.

Vill inte svara

Johan Andersson, ordförande för S i Östergötland, säger att han kommer att diskutera frågan i sitt distrikt inför nomineringen till valberedningen.

– Jag vill inte svara ja eller nej på vad vi tycker innan vi diskuterat i distriktet. Men helt klart kommer den frågan tas upp – det kommer inte bara diskuteras namn utan även struktur.

Expert ser fördelar

Ett annat toppnamn i partiet säger att det finns stöd för delat ledarskap. Men att det samtidigt finns en risk med att för tydligt driva frågan, som inte uppskattas av alla.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och medlem i Sveriges kristna socialdemokrater, ser flera fördelar med delat ledarskap. Bland annat är de många kraven på en S-ledare i dag svåra att förena i en person, menar han.

Enligt Bjereld kommer den tillsatta kriskommissionen sannolikt att pröva frågan.

Publisert: