Piller kan radera pinsamma minnen

avErik Olsson

NYHETER

Forskare har upptäckt att protein tas bort från hjärnans rädslocentrum för att radera jobbiga minnen

Hände det pinsamheter i helgen som du oturligt nog inte kan glömma?

I så fall finns snart hjälp att få.

Amerikanska forskare håller nämligen på att ta fram ett piller som kan radera jobbiga minnen.

De flesta av oss har minnen som vi helst skulle glömma. Det kan vara mindre allvarliga men ack så pinsamma minnesbilder från den där firmafesten som spårade ur. Men det kan också handla om traumatiska upplevelser och mänsklig tragedi.

Genombrott i forskningen

Och nu har forskare vid Johns Hopkins Universitetet i Baltimore gjort ett medicinskt genombrott i forskningen kring hur man raderar jobbiga hågkomster uppger tidningen Daily Mail.

Det forskarna har upptäckt är att man kan ta bort protein från hjärnans rädslocentrum och på så sätt utplåna traumatiska minnen.

Upptäckten kommer kanske framförallt att användas för att hjälpa soldater och brottsoffer som utsatts för omskakande upplevelser av våld och hot. Men den kan även komma att hjälpa vanliga människor att exempelvis komma över en smärtsam skilsmässa.

Påminner om en Hollywoodfilm

Forskningen påminner om storyn i Hollywoodfilmen "Eternal sunshine of the spotless mind" med Jim Carrey och Kate Winslet. I denna raderar paret sitt minne av varandra för att kunna starta om efter att deras relation blivit allt för komplicerad.

Men att radera minnen är inte helt riskfritt.

– Att radera minnen och allt dåligt som bygger på dessa minnen är en fantastisk idé. Men det är samtidigt otäckt att helt utplåna ett minne och är det verkligen lämpligt med tanke på att människor tenderar att lära sig av sina misstag, säger Kate Farinholt, representant för ett nätverk för mental hälsa, till Daily Mail.