Talibanledaren: Åk hem, svenskar

Publicerad:
Uppdaterad:

MAZAR-I-SHARIF/STOCKHOLM En lokal talibanledare säger till Aftonbladet att fyra svenskar dödades i attacken.

Samtidigt kräver han att Sverige ska dra tillbaka sina styrkor.

– Jag är inte dugg förvånad över att de överdriver, säger Gustaf Fahl, chef över den svenska bataljonen.

Redo – för strid Här förbereder sig talibansoldater för strid i Chemtal-distriktet. Bilden är tagen ett par veckor före lördagens attack där Kenneth Wallin, 22, dödades av en hemmagjord vägbomb.
Foto: enayat najafizada
Redo – för strid Här förbereder sig talibansoldater för strid i Chemtal-distriktet. Bilden är tagen ett par veckor före lördagens attack där Kenneth Wallin, 22, dödades av en hemmagjord vägbomb.

Talibanerna uppger nu, både för Aftonbladet och lokala medier, att de ligger bakom eldöverfallet på svenska styrkor i Chemtal-distriktet, 40 kilometer väster om Mazar-i-Sharif.

– Vi attackerade den svenska konvojen, sköt och sprängde en stridsvagn och dödade fyra svenska soldater, säger en talesperson för talibanerna.

”Kontrollerar hela distriktet”

Samtidigt lämnar en hög talibanledare i området samma information – fyra svenska soldater ska ha dödats i attacken.

– Våra mujaheddin (soldater i det heliga kriget) har kontrollen över hela distriktet och kommer aldrig att ge upp mot utlänningar som kommer in i våra byar, säger han.

Den hemmagjorda vägbomben placerades ut längs den aktuella vägen eftersom de svenska trupperna brukar patrullera just där. Och talibanledaren skickar ut en varning om att liknande överfall kommer att riktas mot andra som ger sig in i byarna.

– Vi uppmanar den svenska regeringen att dra tillbaka de styrkor som har invaderat Afghanistan.

”Överdrifter ingår i spelet”

Enligt Mohammad Rahim, en av de boende i området, har talibanernas närvaro ökat kraftigt den senaste tiden. Och för fyra dagar sedan ska de ha tagit kontroll över flera byar.

Men Gustaf Fahl, chef för FS19-bataljonen, avfärdar både Rahims och talibanledarens uttalanden.

– Det ingår i det spel som motståndarna till fredsprocessen här nere använder sig av, att de går ut och överdriver. Jag är inte dugg förvånad.

Enayat Najafizada

Publicerad: