– Kommer bli sämre innan det blir bättre

avLinda Hjertén, Eric Thorsson, Mikael Hellmyrs, Olof Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fredrik Reinfeldt talade om Afghanistan

Foto: ULF HÖJER

Ska de svenska trupperna tas hem eller inte?

I dag höll Fredrik Reinfeldt presskonferens om situationen i Afghanistan.

– Vi är i ett läge där det kommer att bli sämre innan det blir bättre.

Foto: ULF HÖJER

Fredrik Reinfeldt vill inte börja ta hem de svenska trupperna under 2011.

– Vi vill överföra säkerhetsarbetet till afghanska styrkor och rättsväsende. Det området där Sverige och Finland finns är ett område där det skulle kunna ske tidigare än på andra platser. Om man drar tillbaka de internationella styrkorna nu så fylls det vakuumet av talibaner, narkotikaligor och krigsherrar, säger Fredrik Reinfeldt.

Hur ser du på möjligheterna att komma överens med de rödgröna om Afghanistan?

– Jag och Carl Bildt har för avsikt att inleda samtal med Mona Sahlin på torsdag. Jag har en förhoppning om att vi kan komma till samsyn i den här viktiga frågan och om den här insatsen, som inleddes av en socialdemokratisk regering.

Håkan Juholt (S), ordförande för försvarsutskottet, hoppas på en åttapartilösning kring Afghanistan.

– Vi har en skyldighet gentemot de män och kvinnor som riskerar sina liv att visa bred uppslutning kring den här frågan, kommenterade Fredrik Reinfeldt en blocköverskridande överenskommelse.

Inte klart inom två år

Överbefälhavare Sverker Göransson vet inte när man kan börja dra tillbaka svenska trupper ifrån Afghanistan, men det går inte att göra det redan nästa år utan att förändra uppdraget, menar han.

– 2014 är den bästa bedömning vi har. Det kommer inte att vara klart i vårt område inom två år. Men det är inte samma sak som att vi inte successivt kan börja lämna över mindre områden, säger Sverker Göranson.

”Fick svar på allt”

Utskottet diskuterade hur viktigt det är öka skyddet för de svenska soldaterna i Afghanistan.

– Det skulle kunna handla om att ytterligare utbilda poliser eller annan markpersonal. Det är ett allvarligt uppdrag, något som ÖB gjorde tydligt, sa Håkan Juholt.

Efter utfrågningen hölls en minnesceremoni för att hedra den omkomne soldaten Kenneth Wallin i riksdagshuset. Bankhallen hade släckts ner och finstämd musik spelades.

Oense

Den rödgröna oppositionen sade i valrörelsen att man vill börja dra tillbaka svenska soldater från Afghanistan. Alliansen vill dock behålla antalet trupper och på sikt också skicka fler soldater till Afghanistan.

Sverigedemokraterna vill också dra tillbaka trupperna från Afghanistan, men de har inte bestämt när.

Publicerad: