”Linda mår bra och vi ska gifta oss”

NYHETER

Mats Alm till en före detta elev när Linda Chen varit spårlöst borta i en och en halv månad

FALUN. I går konstaterade Mats Alms advokat Peter Althin att åklagarna måste "in på rinken".

Den långa vittneskavalkaden stärkte knappast bilden av Alm som Linda Chens mördare.

I dag fortsatte rättegången i Falu tingsrätt. Nio vittnen var kallade och Aftonbladet rapporterade från rättegången minut för minut.

Rättegången inleds 08.30.

08.32 Nu börjar dagens förhandlingar. I dag är bara Mats Alms föräldrar på plats och Linda Chens bröder sitter som vanligt på varsin sida av målsägarbiträdet.

Det första vittnet är en vän till Mats Alm, en barndomsvän.

08.34 Vännen och Mats har känt varandra sedan 1991.

– Vi såg mycket på film och spelade tv-spel. Det var ofta Mats och jag. Ibland var det varje dag vi träffades, säger vännen.

De umgicks intensivt fram till 1998–1999.

– Så jävla djupa var vi väl inte nån av oss. Öppen var väl inte jag heller. Känslor pratade väl inte jag mycket om heller. Men han var en bra kompis. Pålitlig.

Vänskapen gled lite ut i sanden men inte av någon speciell orsak.

– Vänner kommer och går, säger vittnet.

”Snäll och lite egen”

08.38 Sedan 1999 har de knappt haft någon kontakt alls. När Mats gifte sig första gången var vännen bjuden men vännen gick inte.

– Det var inget mot Mats, vi hade bara glidit i sär.

– Vi har heller inte haft någon kontakt via telefon eller chatt, säger vännen.

Åklagaren vill att vännen ska beskriva hur Mats var som person när de kände varandra.

– Han var snäll och lite egen. När vi diskuterade och han hade fel stod han på sig och försökte slingra sig runt. Han hade lite egna idéer. Men det gick att umgås med honom ändå.

– Annars var han lugn i humöret. Vi bråkade aldrig. Om han blev arg blev han tyst. Då kunde han sitta tyst i en timme. Surade lite.

En gång kraschade Mats med en bil och höll på att stryka med enligt vännen. Efteråt visade han inga känslor, trots sin nära-döden-upplevelse.

– Men sådan var Mats, han ville inte visa sig svag.

08.44 Att åklagarna kallat barndomsvännen för att gå igenom hur Mats Alm var i sin ungdom, trots att Alm och vännen inte haft kontakt sedan dess, är mycket på grund av att det visat sig att det gjorts sökningar på vännens namn på Mats dator de dagar Mats säger att han var kidnappad.

Mats själv säger att han inte minns att han skulle gjort några sådana sökningar och vidhåller att han låg bakbunden i en bagagelucka när sökningarna på internet gjordes. Men åklagarna menar att det är Mats Alm själv som gjort sökningarna.

Vännen själv har ingen aning om varför Mats skulle vilja försöka få tag i honom under de dagarna då Alm var försvunnen.

– Jag fick veta det först när ni kontaktade mig. Om han sökt mig har jag inte varit hemma, säger vännen.

”Bröllopet kommer bli av”

09.00 Nästa vittne är en kvinna som i maj 2008 var Mats Alms elev under en månad när hon gick på Svenska för invandrare.

Hon är kallad för att hon den 12 september i fjol träffade på Mats Alm i Bollnäs när hon varit och handlat.

– Jag gick fram till honom och sa hej Mats, känner du igen mig?

De började prata. Kvinnan föreslog att Mats skulle börja jobba på skolan där hon gick och hon frågade om bröllopet med Linda.

– Jag frågade om de gift sig än. Han sa, nej, men det kommer att bli av.

Sedan gick samtalet över på datorprylar. Mats före detta elev ville ha tips och råd på vilken slags datormus hon skulle köpa.

Kvinnan hade då ingen aning om att Linda Chen var försvunnen och åklagarna har kallat henne för att de anser det misstänkt att Mats Alm för henne inte nämnde att hans fästmö var försvunnen utan istället sa att bröllopet skulle bli av.

09.09 Enligt Mats Alms gamla elev gick Mats så långt när de träffades att han sa:

– Linda mår bra och vi ska gifta oss.

Då hade Linda Chen redan varit spårlöst borta i en och en halv månad och några dagar senare skulle Mats Alm komma att gripas för mordet på henne.

Kvinnan som nu hörs säger att hon blev väldigt förvånad när hon några dagar senare läste på löpsedlarna om vad som hänt.

– Jag blev chockad. Jag hade ju frågat honom några dagar tidigare.

Bilderna från Stockholm

09.27 Nu hörs en kriminalkommissarie från riksmordkommissionen. Hon har haft i uppdrag att undersöka de bilder som hittades i Mats Alms kamera som är tagna i Stockholm en av de dagar han sagt att han varit kidnappad.

Bilderna föreställer ett antal sevärdheter i huvudstaden och kriminalkommissariens uppgift har varit att se om tidskoderna i kameran är rimliga, om det faktiskt går att ta sig mellan platserna till fots på den tiden.

Bilderna är bland annat från Kungsträdgården och Adolf Fredriks Kyrka och enligt vad kommissariens undersökning visat stämmer både tidskoderna i kameran och affischerna som syns i bakgrunden av bilderna.

– På en av bilderna ser man även en lyftkran och jag har kollat när den var monterad och klar. Det var den den 18 augusti och den fanns kvar året ut. Så den fanns där den 16 september när bilden togs, säger kommissarien.

09.43 Rätten tar kort paus.

10.10 Pausen är över och det är dags för ett telefonförhör.

Loggade in med kodnamn

10.12 Vittnet som nu hörs jobbar på Stockholms Stadsbibliotek. Där ska han ha loggat in på Stockholms Stadsbiblioteks trådlösa internet under det falska kodnamnet Andrew Johnson.

Åklagarsidan menar att de har bevis för detta genom bland annat en namnteckning.

10.35 Åklagarna kallar vittne på vittne som ska bekräfta att Mats Alm var i Stockholm de dagar då han själv säger att han var drogad och kidnappad.

Bland annat var Mats Alms bärbara dator uppkopplad just på Stockholms Stadsbibliotek den 16 september säger en av bibliotekets tekniker.

Nu ska en busschaufför höras som sett Mats Alm på en buss mellan Dalarna och Stockholm.

”Han hade annorlunda frågor”

10.41 Busschauffören kände igen Mats Alm när han klev på bussen mellan Stockholm och Härnösand. Det framgår inte om chauffören kände igen Alm från tidningar eller tv.

– Han var ljus med skäggstubb. Han hade någon beige jacka på sig träningsskor.

Mats Alm småpratade med busschauffören.

– De flesta pratar om väder och vind men han hade lite annorlunda frågor. Han pratade ganska snabbt och forcerat och jag hann inte ställa några egna frågor, säger busschauffören.

Chauffören försökte fråga Alm var han skulle, vid vilken hållplats han skulle av, men uppfattade att Alm blev störd av frågan.

– Jag fick känslan av att han inte ville prata om sin egen person.

11.00 Den person som busschauffören tror är Mats Alm hoppade av bussen i Söderhamn.

I dag är han fortfarande säker på att personen som han hade som passagerare den där dagen i september i fjol är Mats Alm.

Chauffören vänder sig mot Mats i rättssalen och tittar och nickar, konstaterar att den Mats som han såg då hade lite mer skäggstubb och kortare hår, annars så.

– Min erfarenhet säger att man aldrig kan vara 100 procent säker. Men jag är så säker jag kan bli, säger han.

11.25 Peter Althin är tveksam till hur säker busschauffören verkligen är på att det är Mats Alm han såg på bussen. Busschauffören har ju sagt att redan när han såg Mats Alm på bussen så kände han igen honom men kunde inte placera var han kände igen honom från. Först senare förstod han att det var från tidningarna i samband med Linda Chens försvinnande han sett honom.

Peter Althin: Har du blivit påverkad av polisen att tro att det var Mats Alm du såg på bussen?

– Inte påverkad så till vida att det är ju fortfarande samma minnesbilder, men de har ju blivit tydligare.

– Jag har ju kopplat ihop det här delvis genom media. Jag har ju fått ihop trådarna efteråt.

”Det måste vara Mats Alm”

11.41 Nu sitter en man i vittnesbåset som har en stuga i Norra Bertilsbo, 2, 5 mil norr om Falun, i närheten av den plats där Linda Chens kropp hittades.

11.47 Nu bryter rätten för lunch fram till kvart över ett.

13.18 Lunchpausen är över och tre vittnen är kvar att höras.

13.20 Just nu sitter en ung kvinna i vittnesbåset. Hon såg Mats Alm några dagar i Tällberg efter att han hade försvunnit.

– Jag såg en kille som kom gående med ryggsäck. Han gick hukandes. Det såg konstigt ut. Jag tänkte: det måste vara Mats Alm. Jag hade sett honom i tidningen och det blev lite chockartat att se honom där.

Vittnet gick in till sin farmor och berättade vad hon hade sett

– Farmor sa att hon också hade tyckt att hon sett honom innan.

Vittnet beskriver hur hon och hennes make sedan åkte ut med bilen och då såg de Alm igen.

Dagen efter fortsatte kvinnan att tänka på det hon sett och hon hade svårt att sova på natten.

– Min man sa åt mig att ringa polisen. Det var en otäck känsla.

13.25 När vittnet fick syn på Mats Alm var han redan efterlyst av polisen, därav hennes kraftiga reaktion.

– Det var en otäck känsla när jag förstod att det kunde vara Mats Alm, säger hon.

13.27 Kvinnan säger att hon såg Mats Alm på bara tre meters avstånd. Iakttagelserna gjorde hon fredagen den 18 september. Senare samma dag möter sommarstugeägaren Lars Gauffin en brännskadad Mats Alm som säger sig ha hittat Linda Chen. Alm anhålls och förs till sjukhus för sina brännskador. Under kvällen påträffas Linda Chens döda kropp i närheten av platsen där Alm kom vandrande brännskadad.

Vittnet som nu hörs i Falu tingsrätt säger sig vara säker på att det var Mats Alm hon såg och hon fick bekräftelse eftersom fler i hennes familj kände igen Alm.

– Jag hade ju läst i tidningen att han var borta och när jag kom in i huset och sa att jag sett honom sa farmor att hon sett honom med.

– Han gick hukandes och tittade bara på sina skor.

Ställer sig ljudlöst upp

13.32 Vittnet vill att Mats Alm ställer sig upp för att kunna säga att mannen i rättssalen som hon ser i dag är mannen hon såg i Tällberg i september.

Mats Alm ställer sig ljudlöst upp i salen.

Kvinnan säger att hon inte kan säga till hundra procent att det är han.

– Han är mer långhårig i dag. Då var han nästan snaggad. Jag är samma säker i dag som då, säger hon.

13.39 Kvinnan ringde polisen först på söndagen, två dagar senare.

Åklagaren undrar varför.

– Jag kände mig säker på att det var han redan på fredagen men jag tror inte jag ringde då för att jag inte vågade. Min man fick slå numret till polisen åt mig.

13.42 Peter Althin frågar nu ut kvinnan. Han antyder att om det var Mats Alm hon såg den dagen i Tällberg kanske det var en drogad Alm hon såg.

– Han var som i en annan värld. Okontaktbar, säger hon.

Peter Althin: Man skulle kunna tänka sig att han var drogad?

– Jag vet inte. Han såg inte så pigg ut. Borta, okontaktbar.

Åklagaren flikar in en fråga:

Men vinglade han?

– Nej, han gick rakt.

”Han gick som i dvala”

13.47 Ännu en kvinna i Tällberg såg en man som hon tror var Mats Alm promenera i Tällberg den 18 september.

Det är svärmodern till den kvinna som nyss var kallad som vittne.

Hon såg honom först genom ett köksfönster och sedan körde hon förbi honom med en bil.

– Han gick väldigt långsamt och tittade ner i marken. Vi körde förbi honom med bilen och när vi kom till Rättvik såg vi en löpsedel med en bild på Mats Alm, säger kvinnan.

13.52 Kvinnan säger att hon inte kände igen mannen som Mats Alm när hon först såg honom, hon reagerade bara på att mannen verkade märklig. Det var när hon såg löpsedeln några minuter senare som hon förstod att mannen hon sett på vägen var den efterlyste Mats Alm.

– Han gick sakta och som i dvala. Han gick så konstigt, som om han inte var medveten om något runt omkring. Men han var ändå stadig i gången, säger kvinnan.

13.56 Kvinnan säger att hon är 98 procent säker på att mannen hon såg på vägen i Tällberg är den man hon ser i rättssalen i dag – Mats Alm.

– Jag känner igen ansiktet, det gör jag.

”Kan inte säkert säga det var han”

14.07 Samtliga vittnen från Tällberg är kallade av åklagarsidan och menade att sticka hål på Alms kidnappningshistoria. Att han för egen maskin promenerat runt i Tällberg, dryga fem mil från Falun, samma dag som han sedan greps av polis, styrker ju knappast hans egen version att han varit offer för tre kidnappare.

Mats advokat Peter Althin försöker dock få vittnena att säga att Alm kan ha vart drogad. Den senaste kvinnan som satt i vittnesbåset medgav att Alm kan ha varit drogad.

Den man som nu hörs tillhör samma familj som de tidigare vittnena.

Hans vittnesmål stämmer överens med deras. Även han såg vad han tror var Mats Alm den 18 september.

– Han såg väldigt frånvarande ut. Besvärade inte någon med en enda blick. Han var klädd i jeans, sportskor, mörkare kort jacka, ryggsäck, barhuvad, relativt kortklippt. Folk brukar titta sig omkring men det gjorde inte han.

Mannen, hans fru, svärdotter och son körde förbi den gående Alm flera gånger med sin bil.

– Han gick i samma stil. Vi tyckte alla att han uppträdde egendomligt.

När de kom till Rättvik såg de en löpsedel på Mats Alm.

– Jag kan inte säga till 100 procent att det var han.

14.27 Vittnet säger att det är möjligt att mannen som gick på vägen i Tällberg kan ha varit påverkad av något.

– Nu såg jag ju inte ögonen men det är möjligt.

På kvällen fick vittnet höra att Alm hade gripits men själv kontaktade han inte polisen. Hans svärdotter gjorde det först två dagar senare.

– Jag vet att man borde göra det men jag tänkte inte på det.

14.35 Nu är rättegången över för i dag. Förhandlingarna återupptas på tisdag igen. Nästa vecka är bara en dag utsatt för förhandlingar.

Aftonbladets Linda Hjertén rapporterade direkt från Falu tingsrätt.