”Han var som i en egen värld”

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Mats Alms historia om vad som hänt blir allt mindre trovärdig

Mats Alm diskuterar med sin försvarare, advokat Peter Althin.
Mats Alm diskuterar med sin försvarare, advokat Peter Althin.

FALUN. Tre vittnen såg en hopkurad Mats Alm vandra omkring på en landsväg.

– Han var som i en egen värld, säger en kvinna.

Alms egen version, att han hölls fången av tre män, smulades sakta men säkert sönder i rättssalen.

De vittnen som i dag var kallade till Falu tingsrätt var där för att ett efter ett försöka sticka hål på Mats Alms kidnappningshistoria som börjar se allt mer osannolik ut.

Busschauffören som tror att han körde Alm mellan Stockholm och Söderhamn säger att han "är så säker han kan bli" på att det var just spanskläraren från Falun han körde.

Kommissarien från riksmordkommissionen har dubbelkollat Alms kamera och bilderna i den, som bland annat föreställer Alm och sevärdheter i Stockholm, är av allt att döma tagna dagarna då han var försvunnen.

Såg honom promenera

Och så var det vittnena från Tällberg. Familjen som såg Mats Alm promenera på en landsväg den 18 september, samma dag som han senare greps.

Mats Alm själv menar att han varit kidnappad från den 15 september fram tills dess att han vaknade i skogen bredvid sin döda fästmö Linda Chen. Att Alm för egen maskin setts promenera runt i Tällberg, dryga fem mil från Falun, samma dag som han sedan greps av polis, styrker ju knappast hans egen version att han varit offer för tre kidnappare.

– Jag såg en kille som kom gående med ryggsäck. Han gick hukandes. Det såg konstigt ut. Jag tänkte: det måste vara Mats Alm. Jag hade sett honom i tidningen och det blev lite chockartat att se honom där, säger en av kvinnorna som vittnade.

– Han var som i en annan värld. Okontaktbar.

Förstod vem de sett

Kvinnans svärmor och svärfar menar att de sett samma sak. De såg den promenerande mannen. När de kom till Rättvik fick de syn på en löpsedel som visade den efterlyste Mats Alm och då förstod de vem de sett där på landsvägen.

– Den man jag ser i rättssalen är den man jag såg då. Jag känner igen ansiktet, det gör jag, säger den äldre kvinnan.

”Gick som i dvala”

Trots att de blodprover som togs på Mats Alm då han greps inte visade några spår på att han skulle varit drogad frågade hans advokat Peter Althin samtliga vittnen om de tyckte att den man de såg på landsvägen såg påverkad ut av någonting.

– Jag vet inte. Han gick sakta och som i dvala. Han gick så konstigt, som om han inte var medveten om något runt omkring. Men han var ändå stadig i gången, säger ett av vittnena.

Rättegången fortsätter på tisdag.

Publicerad: