Berlusconi vann första omröstningen

avÅke Malm

NYHETER

Senaten gav honom nytt förtroende med 162–135

ROM. I en belägrad stad kämpade Silvio Berlusconi i parlamentet för sin överlevnad.

11.30 kom beskedet från senaten – 162 jaröster, 135 emot, 11 avstod.

I deputeradekammaren fortsatte striden medan hela Roms centrum stängts av med 10.000 tungt beväpnade kravallpoliser. För fyra väldiga demonstrationståg drar mot centrum och många varnar för att Block Block kan slå till.

Att Berlusconi skulle få förtroende i senaten var ingen överraskning. Där hade hans koalition en stark majoritet. Allt hänger nu på vad som händer i deputeradekammaren. Det kan hänga på ett par röster om det blir förtroende eller inte.

”Löser inte problemen”

Men oppositionen hamrar ständigt in detta budskap:

– Även om du vinner med någon röst löser detta inte landets problem. Bara en ny regering, en ny majoritet kan ta sig an de viktiga reformer som krisen kräver.

Silvio Berlusconi har varit i politiken i 16 år. Han har styrt Italien 8 av de senaste 10 åren.

Fyra olika demonstrationer

Men resultaten är dessa:

Aldrig tidigare har Italien varit så splittrat. Dagens fyra demonstrationståg i Rom visar detta. I går demonstrerade poliser och karabinjärer framför parlamentet. De får själva betala bensinen i utryckningsfordonen för anslagen är slut. Berlusconis egna livvakter demonstrerade häromdagen framför hans aristokratiska villa i Arcore utanför Milano och krävde att avtalen skall respekteras.

På taket till arkiktekturfakulteten vid Roms universitet sitter sedan några veckor grupper av demonstranter trots kölden. De protesterar mot universitetsreformen som stryper italiensk forskning och tvingar tusentals studenter att söka sig utomlands. I veckor har hela det italienska skolsystemet lamslagits av liknande strejker och protester.

Jag har följt italiensk politik i nästan 50 år. Men aldrig har jag sett landet så djupt splittrat. Inte bara mellan höger och vänster, utan också mellan nord och syd. Oförsonligheten mellan blocken är total. Och sista rösten kan vara avgörande.

Fick stora applåder

Stora applåder mötte t ex Giulia Bongiorno, ordförande i justitieutskottet och talmannens närmaste juridiska rådgivare. Hon är gravid i sista månaden, har haft stora problem men ändå rullades hon in i rullstol för att kunna rösta – emot regeringen.

Vilda applåder också för Federica Mogherini, PD, som just i dag avslutade den nionde månaden. Det kan bli brådis till sjukan så snart omröstningen är över.

Våldsammaste talet höll oppositionens Antonio Di Pietro. Silvio Berlusconi lämnade regeringsbänken i protest medan den före detta polisen och partiledaren för Värderingarnas Italien ropade:

– Ni flyr, som ni alltid har flytt undan rättvisan. Ni har skapat en bananrepublik som väcker åtlöje i hela världen. Vi skäms när ni reser utomlands och vi skäms för alla de som demonstrerar och protesterar varje dag mot er och er regering.

Ropade ”skithög”

Heta bandage var det till och med under röstningen. Enligt parlamentets regler måste en fötroendeomröstning ske öppet. Det går till så att varje deputerad promenerar genom gången framför talmannens pulpet och ropar ja eller nej.

Man kan också ropa ”skithög” till talmannen om man tillhör och är trogen regeringskoalitionen. En ickeidentifierad Pdl-medlem uttryckte sig så. En av vänsterledarna, Piero Fassino, tidigare partiledare för vänsterpartiet PD, ropade ”vajassa” åt Alessandra Mussolini. Vilket är napolitanska för ungefär ”kvinna från slummen”. Varpå den italienska diktatorns barnbarn försökte angripa Fassino handgripligen.

Mycket passion och hänförelse i parlamentet i dag.

Och på Piazza Venezia rapporteras smällare och tårgas explodera. Kompakta murar mellan poliser och demonstranter.

Men nu kan det inte dröja mer än någon halvtimme innan slutresultatet kommer.