Nyheter

Han hittade världens äldsta champagne

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

"Den var fantastisk"

Den åländske dykaren Christian Ekström har gjort sitt livs upptäckt. I ett vrak hittade han flaskor med världens äldsta ännu drickbara champagne.
Den åländske dykaren Christian Ekström har gjort sitt livs upptäckt. I ett vrak hittade han flaskor med världens äldsta ännu drickbara champagne.

Flaskorna låg på botten av havet i 230 år.

Nu har världens äldsta – och dyraste – champagne kommit upp till ytan – och avnjutits.

– Den var fantastisk, säger Christian Ekström som hittade skatten.

Han fick först höra om vraket av en lokal fiskare för tre år sedan, men fartyget var för litet för att vara värt risken att dyka ner på 55 meters djup.

Men intresset vaknade till liv efter ett projekt med ett liknande fartyg – och då skulle Christian Ekström och hans svensk-åländska team göra sitt livs fynd.

Ville identifiera vraket

– Vi kunde inte identifiera vraket. Orsaken till att jag plockade upp flaskan var för att vi skulle kunna säkerställa åldern då flaskor är ju tidstypiska. Kompisen som var med och dök hade en förteckning över flaskor hemma, och vi kunde snabbt konstatera att det var från 1780-talet.

För att få veta att champagnen fortfarande var drickbar och säkerställa ursprunget var dykteamet helt enkelt tvungna att öppna flaskan vid Kobba Klintar på Åland.

– Det var fruktansvärt hög kvalitet på den här drycken. Den var fantastiskt god med små fina bubblor, säger Christan Ekström.

Även Ålandstidningens team – som avslöjade sensationen – fick smaka på de dyra dropparna.

Pallade trycket

Men hur kan champagnen vara drickbar efter 230 år?

Krögaren och vinkännaren Carl Jan Granqvist har svar på frågan.

– Den har legat på havets botten där det ständigt är fyra grader, och det är absolut mörkt på 55 meters djup. Det är den allra bästa lagringsomständigheten. En atmosfär inne i flaskan som är oförändrad och en atmosfär utanför som håller kvar trycket och blockerar att saltet kan komma in. Det är bara mousserande drycker som går att förvara i bräckt vatten, säger han.

Och en av världens främsta champagnekännare Richard Juhlin är säker på flaskans ursprung.

– Det fanns en symbol på korken som verkar vara ett ankare. Det finns bara en firma som har ankare på sina flaskor och det är Veuve Clicquot. En av de största firmorna nu, som också var dominanta då, säger han.

Värd minst en halv miljon

Och experterna är eniga – om flaskan är så gammal och champagnen är drickbar är det fullständigt unikt.

– Ja, det är en världssensation. Jag är fruktansvärt sugen på att smaka på det, säger Carl Jan Granqvist.

– Det är utan tvekan världens äldsta champagne. Det är en extrem dyrgrip. Jag uppskattar värdet till minst en halv miljon kronor per flaska, säger Richard Juhlin.

Och nere på botten vid vraket finns ett trettiotal flaskor kvar. Men lycksökare kan få det tufft då vrakets position är hemlig.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: