Väder

SMHI varnar för nya snöproblem

NYHETER

Ett nytt snöoväder riskerar att ställa till med nya problem i delar av södra Sverige i eftermiddag och i morgon bitti. SMHI har utfärdat en så kallad klass 1-varning, den mildaste varningsklassen, för östra Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Öland och Gotland.

Foto: Scanpix

På Österlen var det bökigt redan under fredagsmorgonen. Där hindrar snödrev och drivbildning tågtrafiken och en del skolskjutsar är inställda eller försenade, framför allt i Simrishamns kommun, rapporterar Ystads Allehanda.

Och på Bornholm sitter uppåt 20 bilar fast i snön.

– Vi avråder från all onödig körning hela dagen, för det kommer bara att bli värre de närmaste timmarna, säger Kim Pedersen vid Bornholmspolisen till nyhetsbyrån Ritzau.

Ett 40-tal passagerare på ett Pågatåg, som tidigt på fredagsförmiddagen körde fast i snön utanför Gärsnäs mellan Tomelilla och Simrishamn, evakuerades flera timmar senare med hjälp av bandvagnar från civilförsvarets frivilliga resursgrupp (FRG) i Ystad.

Tåget körde fast redan klockan 8.15, Först vid middagstid fick passagerarna lämna tåget och ta sig till en gård i närheten där de serverades kaffe och andra varma drycker. Evakueringen med sex bandvagnar kom i gång någon timme senare.

– Vi kör passagerarna till Gärsnäs station där de får åka vidare i bussar. Bandvagnarna kör över fälten så den resan tar cirka 20 minuter, säger Mats Johansson, FRG-ansvarig i Ystad, till TT.

När passagerartåget fastnade i snön skickade Skånetrafiken först ut ett annat tåg för att köra resenärerna tillbaka till Tomelilla, men även det tåget körde fast. Det var då Skånetrafiken vände sig till frivilliga resursgruppen och bad om hjälp.

FRG:s sammanlagt 14 bandvagnar har denna snöovädersvinter använts flitigt på Österlen och andra delar av södra Skåne för att hjälpa hemtjänstpersonal att komma ut till sina vårdtagare eller undsätta sjuka.

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och FöretagKoll på köld? | SvD

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Väder

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder