Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Boverket: Fel på taken – inte snön

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-05

Stora tak löper större
risk än små att rasa in

Yttertaket på mellanstadiebyggnaden på Lunds skola i Forsa rasade in i dag.

Felbyggda tak är orsaken till senaste tidens ras – inte snön, anser Boverket.

– Det kan inträffa några ras till men de flesta tak klarar den här snölasten gott och väl, säger Nikolaj Tolstoy på Boverket.

Den senaste tiden har tak på flera håll i landet rasat in: Ett ridhus utanför Uddevalla, en vitvaruaffär i Vänersborg, en tennishall utanför Södertälje och i dag – en skola i Hudiksvalls kommun.

Enligt Boverket beror inte de rasade taken på mängden snö, utan på felkonstruktion.

– Att det uppkommer så många nu är för att det har varit fem dåliga vintrar och felaktigheterna märks först när det kommer lite snö på taket, säger Nikolaj Tolstoy, enhetschef på Boverket.

Främst är det stora tak som har rasat in.

– Felen framträder tydligare på stora tak.

Tak ska tåla mer snö i norr

Boverket har en särskild tabell som anger hur mycket snö ett tak bör tåla. Mängden snö skiftar beroende på var i landet huset byggs.

– Det är ren ekonomi, det skulle bli dyrt att bygga alla hus efter snömängden i Storlien. De här taken rasar ju inte för att det är mycket snö utan för att felaktigheter kommer fram, även om vi haft högre snölaster kunde de ha rasat ändå, säger Nikolaj Tolstoy

Behöver man vara rädd för att ge sig in i stora hallar?

– Jag tycker inte man ska vara rädd, men kommuner och andra fastighetsägare bör se till sina hus.

Hur många hallar bedöms ha farliga tak?

– Visste vi det skulle vi ju gå till de fastighetsägarna och säga till. Nu har det inträffat tio-tolv fall vad vi vet, och det är väldigt otursamt. Det kan inträffa några ras till men de flesta tak klarar den här snölasten gott och väl.

Få ras orsakas av snö

Ett forskarteam vid Lunds tekniska högskola har gått igenom 127 fall av hus i Sverige och Europa, där skador eller kollapser riskerat människoliv.

Enligt rapporten, som kom 2007, berodde endast 1-2 procent av rasen på för mycket snö. Drygt 50 procent berodde på felkonstruktion, drygt 25 procent på byggfel och resten på övriga faktorer.

Sven Thelandersson, professor i konstruktionsteknik vid Lunds tekniska högskola.

– Det är tyvärr alldeles för vanligt med felkonstruerade hallar. Det kan ju när som helst hända att någon förolyckas, säger Sven Thelandersson, professor i konstruktionsteknik vid Lunds tekniska högskola.

Professor: Se över lagstiftningen

I dag är det byggherren som bär ansvaret för att taket byggs på rätt sätt. Sven Thelandersson tycker att lagstiftningen bör ses över.

– Vi har ett dåligt system för kontroller. Vi måste få till något system där man på kommunnivå ser till att någon sorts granskning görs, säger han.

Efter alla takras funderar nu Boverket på om man bör bli tydligare i sin information till kommunerna och byggherrarna.

– Byggherren har ansvaret men de har kanske inte alltid förstått det. Det vi kan göra är att informera kommunerna om vad de borde efterfråga i kontrollen, säger Nikolaj Tolstoy.