Här träffas de för krismöte

avJoachim Kerpner, Oisin Cantwell, Elisabeth Marmorstein

NYHETER

Träffades i hemlighet på Harpsund för att diskutera nya katastrofsiffrorna

Foto: förhandling pågår Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund och Anders Borg deltog i går vid de tuffa förhandlingarna i alliansen. Den senaste SCB-mätningen kom som en kalldusch.

Här tvingas alliansens ledare till hemligt krismöte på Harpsund.

Vore det val i dag tvingas Fredrik Reinfeldt lämna över statsministerposten till Mona Sahlin.

Det visar SCB:s mätning – den viktigaste i valrörelsen.

Enligt alliansens egna beräkningar åker både KD och C ur riksdagen.

Efter den senaste tidens framgångar väntade alliansen spänt på SCB:s stora mätning som presenterades i går morse.

Den blev ett stort nederlag – och en rejäl knäck för självförtroendet. De rödgröna tar med god marginal över regeringsmakten om det vore val i dag.

Bistra ledare

50,2 procent mot 44,2 procent för alliansen är mardrömssiffror för regeringen.

I stället för att kunna fortsätta surfa på framgångsvågen och lämna oppositionen bakom sig tvingades bistra partiledare i alliansen – med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen – till ett krismöte på Harpsund.

Och partisekreterare Per Schlingmann (M) fick försvara alliansens chanser i en chatt med Aftonbladets läsare på nätet i går.

”Bli mer aktiva”

”Jag är helt övertygad om att vi har mycket goda möjligheter. Samtidigt visar denna mätning att vi måste bli mer aktiva. Det handlar om att vi ska vara tydliga med vår politik, men också fortsätta granska konsekvenserna av deras förslag, exempelvis deras ungdomsskatt”, svarar han en läsare som frågar om de fortfarande kan vinna valet.

SCB-mätningen ses som den viktigaste i hela valrörelsen. Sedan 1973 har majmätningen prickat det vinnande blocket i valet.

Direkt efter regeringssammanträdet i går förmiddag åkte alliansens partiledare ut till Harpsund.

Tuffa förhandlingar

Tillsammans med finansminister Anders Borg (M) och statssekreterarna på samordningskansliet, inleddes de tuffa förhandlingarna inför valmanifestet i augusti.

Mötet har varit planerat länge men det fick ett nytt fokus i går. I normala fall brukar gruppledarna i riksdagen följa med, men den här gången fick de stanna hemma.

I går morse beslutade partiledarna och deras pressekreterare att mötet skulle hållas helt hemligt. Man ville absolut inte störas av journalister efter SCB-mätningen.

”Alla vill vinna”

– Alla är på krigsstigen och vill vinna valet. Vi ser att det är möjligt men också att vi är långtifrån i hamn, säger en källa.

Alliansen gjorde i går även egna beräkningar av SCB:s siffror.

Resultatet – som Aftonbladet tagit del av – var ännu värre för regeringen än de officiella siffrorna.

Alliansen får, när de tagit bort den viktning som SCB gör då bland annat tidigare partisympatier vägs in, ett knappt övertag 47,8 mot 47,4.

KD & C åker ut

Men det är föga tröst.

Både KD och C åker ur riksdagen – och deras röster blir därmed värdelösa. Så även med det scenariot blir det maktskifte.

Maud Olofsson (C) vägrade i går kommentera de usla siffrorna.

– Alliansen som helhet och Centerpartiet i synnerhet behöver stärka sin interna mobilisering. Vi behöver i ännu högre grad agera som allians, ha mer gemensamma aktiviteter, säger hennes pressekreterare Frank Nilsson.

Tror på vändning

Gruppledaren Roger Tiefensee var inte heller överdrivet munter.

– Det är klart att vi hade hoppats att den här vändningen vi sett i andra mätningar även hade synts i SCB.

Han syftar då på att Novus och Demoskops mätningar, som nyligen gav alliansen segern.

Per Schlingmann är fortfarande – i alla fall utåt – positiv till att vändningen kommer.

”Ännu har ingen röstat och det är på valdagen det avgörs och jag är väldigt hoppfull”, skriver han i chatten på Aftonbladet.se.

ARTIKELN HANDLAR OM