Israelisk kommission utreder räd

Men observatörerna kan nekas viss information

Foto: AP

Israel tillsätter "en oberoende kommission" för att undersöka räden mot Gazakonvojen som krävde nio liv.

Två utländska observatörer ska delta.

De får inte rösta – och kan nekas viss information.

Nio människor dog när israeliska soldater bordade det turkiska fartyget Mavi Marmara den 31 maj i år.

Uttalande om att tillsätta en kommission som ska utreda bordningen kom i går kväll från premiärminister Netanyahus kansli.

Kommissionen ska "undersöka aspekterna som är kopplade till statens Israels agerande för att förhindra att fartyg skulle nå Gazas kust den 31 maj” och uppdraget att leda utredningen har gått till Yaakov Tirkel, pensionerad domare i Israels högsta domstol.

"I ljuset av de ytterst ovanliga omständigheterna kring händelsen har det bestämts att två utländska experter ska fungera som observatörer" står det i uttalandet.

Fredspristagare

De två observatörerna blir fredspristagaren David Trimble från Nordirland och den kanadensiske tidigare domaren Ken Watkin.

Men Trimble och Watkin "har inte rätt att rösta i samband med kommissionens förfaringssätt eller slutsatser".

De två kan också nekas tillgång till dokument och information som "nästan säkert avsevärt skulle skada nationell säkerhet eller landets utländska förbindelser", står det i uttalandet från Netanyahus kansli.

35 länder deltog

I Gazakonvojen, vars syfte var att föra in förnödenheter och annat bistånd till Gazaremsan, deltog medborgare från fler än 35 länder, däribland elva svenskar.

Vita huset reagerade snabbt efter beskedet från Jerusalem.

"Israel har nu tagit ett viktigt steg framåt genom att tillsätta en panel som utreder incidenten mot Gazakonvojen", sa man och tillade att Israel är kapabelt att genomföra en "opartisk och trovärdig" undersökning om händelsen.

Slutgiltigt beslut i dag

Israel har tidigare tillbakavisat ett förslag från FN om att en internationell panel ska utreda händelsen, men man går alltså nu med på att inkludera två utländska observatörer i sin egen utredning.

Det slutliga beslutet om den nu aktuella israeliska utredningen ska fattas vid en omröstning i regeringen på måndagen, enligt uttalandet.

Carina Bergfeldt
TT