Dalarna: +1 mandat

avMartin Ekelund

Alliansen vann ett mandat – tack vare rödgrön framgång

mandat för alliansen. ”Det är inte alls rätt”, säger han.”INTE ALLS RÄTT”| Avestabon Johan Nyberg, 39, tycker att det är fel att rödgröna röster kan bli ett

AVESTA. De rödgrönas framgång i Dalarna gav alliansen ett nytt mandat.

Efter det bakvända resultatet får valsystemet nu hård kritik.

– Min poäng är att systemet inte kan vara så nyckfullt, säger professor Svante Linusson.

Magnus Johansson röstade rödgrönt, men ser en fördel med att alliansen närmade sig egen majoritet i går.

Efter valnatten stod alliansen 172 mandat till riksdagen. Tre mandat saknades för att manövrera ut Sverigedemokraterna som vågmästare.

I går hjälpte Miljöpartiet i Dalarna alliansen en bit på vägen.

Den märkliga situationen uppstod när länsstyrelsen räknade samman de sista förtidsrösterna och utlandsrösterna för länet.

– I Dalarna tog Miljöpartiet ett mandat från Socialdemokraterna, vilket innebär att de förlorar ett utjämningsmandat till Centern, säger Svante Linusson, professor i Matematik vid KTH.

Allt avgjordes med endast ett hundratal röster.

Krångliga turer

Dalkullor och dalmasar som Aftonbladet pratade med i går hade svårt att hänga med i turerna runt hur deras röster på de rödgröna förvandlats till ett mandat för de borgerliga.

– Det är inte alls rätt. Röstar man på ena sidan så ska mandaten hamna där, säger Johan Nyberg, 39, från Avesta.

Utanför en krog i stan står Magnus Johansson och röker.

– Jag tycker inte att det skiljer så jättemycket mellan blockens politik. Det viktigaste för mig var att Sverigedemokraterna inte skulle komma in, säger han.

Trots att han röstade rött ser han därför fördelen med att alliansen i går närmade sig egen majoritet med mandatet från Dalarna.

– Det tycker jag är positivt. Även om jag inte förstår hur det gick till.

Professorn kritisk

Professor Svante Linusson är däremot kritisk till utfallet. Han anser inte att valsystemet fungerar med åtta riksdagspartier – det är anpassat för betydligt färre.

– Min poäng är att systemet inte kan vara så nyckfullt att en röst på Miljöpartiet innebär en röst på Centern. Efter valet får man utreda så att man får ett mer robust system, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010