FP, KD & C stängs ute när Fredrik förhandlar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Bara lojala moderater med och diskuterar regeringsfrågan

Fredrik Reinfeldt förhandlar inte med de övriga alliansledarna om hur Sverige ska styras.

I stället håller han regeringsfrågan inom en mycket snäv krets lojala moderater.

Den viktigaste spelaren i statsministerns hjärntrust är finansminister Anders Borg.

De fyra alliansledarna har inte träffats sedan i måndags. I går morse hade de regeringssammanträde men Maud Olofsson var inte med. Frågan hur regeringsarbetet ska organiseras de kommande fyra åren behåller statsministern för sig själv.

– Bollen ligger hos Reinfeldt, det är han som måste bestämma hur regeringen ska fungera, säger en folkpartist.

Lägger upp strategin

Tillsammans med nyckelspelarna Anders Borg, HG Wessberg och Per Schlingmann lägger statsministern upp regeringsstrategin. Först när antalet ministerposter ska fördelas kommer han att bjuda in de övriga alliansledarna. Enligt Aftonbladets källor blir det tidigast på måndag.

Anders Borgs inflytande över både regeringsarbetet och Moderaterna kan inte överdrivas. I vissa moderata kretsar tippas han bli näste partiledare. Han är omåttligt populär i partiet.

Han har som finansminister haft ovanligt stort inflytande över regeringens politik de senaste fyra åren.

Taktiken för de kommande fyra åren läggs upp på Fredrik Reinfeldts rum i Rosenbad. Tack vare de underjordiska kulvertar som förbinder de olika departementen kan Borg besöka Reinfeldt utan att behöva svara på frågor från de journalister som bevakar varje steg statsministern tar.

Schlingmann en nyckelspelare

En annan självklar nyckelspelare är Per Schlingmann. När det handlar om vilka moderater som ska få vilka poster har partisekreteraren en självklar roll.

HG Wessberg är den tredje nyckelspelaren som har fritt tillträde till statsministerns hörnrum. Hans uppgift är se till att regeringsarbetet fungerar så smidigt som möjligt de kommande fyra åren, trots att regeringen inte har egen majoritet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN