Nyheter

Är han skyldig är han en dubbelnatur av sällan skådat slag

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Han kallas för en gåta och en dubbelnatur.

Den före detta polischefen Göran Lindberg talade sig varm för jämställdhet och etik och misstänks att i nästa stund ha packat en väska med bitbollar, karbinkrokar och piskor och planerat en våldtäkt av en 14-årig flicka.

Är han skyldig till de 23 punkterna av våldtäkt, koppleri och sexköp har "Kapten Klänning" levt ett dubbelliv av sällan skådat slag.

Förre rikspolischefen Björn Eriksson, som känt Göran Lindberg sedan 1988 då han tillträdde som rektor för Polishögskolan, förklarar känslan han känner i dag så här:

– Som när en partner bedragit en, jag känner mig lurad och sviken. Göran var en av de sista människor jag hade kunnat misstänka för en sådan här sak, en av de absolut sista. Jag har alltid ansett mig vara en bra människokännare men tydligen är jag inte så bra som jag trott.

I åtalet mot Lindberg som kom i dag radas punkt på punkt upp. Vidrighet på vidrighet som han misstänks ha utsatt unga kvinnor för.

Med våld, slag och strypgrepp ska han ha tvingat flera av dem till samlag. Efteråt har några av dem haft skador i slida och stjärtspringa. Det visar rättsläkarintygen, de där torra dokumenten som upprättas efter en misstänkt våldtäkt och som kan kan säga enormt mycket i en rättegång.

Andra av kvinnorna har Lindberg enligt åtalet sålt till män han fått kontakt med. En företagsledare och två högt uppsatta vd:ar ska ha betalat för att träffa kvinnorna på hotellrum i Stockholm.

Det ska alltså Lindberg ha gjort – den Lindberg som jobbade stenhårt med våld mot kvinnor och med att förebygga sexuella trakasserier och mobbning.

Som införde obligatoriska etikkurser för alla anställda.

Som bar namnet "Kapten Klänning" med stolthet.

Och som tog strid mot machokulturen inom poliskåren, så pass att kollegor till och med tyckte att han kunde vara tjatig. "Men åh, ska han tala i FN igen??"

Samme Lindberg ska alltså inte bara ha köpt sex av kvinnor – han ska även ha våldtagit och slagit och spottat på och bundit och piskat och förnedrat och sålt dem vidare.

Han ska ha packat en väska full med bitbollar, Viagra, ögonbindlar, piskor och remmar och åkt mot Falun för att våldta en 14-årig flicka.

Som Björn Eriksson säger – Göran Lindberg måste ha varit en dubbelnatur av sällan skådat slag. En person med en riktigt, riktigt mörk sida.

– Han har fullständigt duperat alla och under en lång tid till med. Visst, han är inte dömd än och det måste vi komma ihåg. Men han har medgett sexköp och bara där har han fläckat ned rättsväsendet, säger Eriksson.

Det Lindberg misstänks ha gjort har inte bara skadat de kvinnor som han snart ska möta i rätten, de kvinnor som enligt sina advokater fortfarande jobbar med att reparera sina sår.

Det riskerar även att allvarligt skada förtroendet för rättsväsendet. Eller snarare: det HAR skadat förtroendet.

Jag läste ett inlägg på nätet av en kvinna som varit på en föreläsning om kvinnovåld och jämställdhet som Göran Lindberg höll i. Han hade avslutat den med att dela ut en lampa till alla i publiken.

Den skulle man sätta i sitt fönster och tända på kvällen för att känna trygghet. För henne representerade lampan allt annat än det efter att Lindberg gripits.

Göran Lindberg kallas för en gåta och en dubbelnatur.

Är han skyldig tycker jag personligen att det finns många andra ord som passar bättre.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Aftonbladets bloggar
Publisert: