Nyheter

"Vi är beredda på det värsta"

Av: 

Camilla Sundell

Anders Munck

NYHETER

800 000 liter olja pumpas ut i havet per dag

Oljeläckaget i Mexikanska golfen sprider sig fem gånger så snabb takt som befarat.

I morgon når oljan USA:s kust vilket fått Louisianas guvernör att utlysa katastroftillstånd.

– Vi är beredda på det värsta, säger Sally Brice-O'Hara vid kustbevakningen.

Explosionen på oljeplattformen förra veckan riskerar att få katastrofala följder.

Den säkerhetsventil som skulle kopplats in automatiskt fungerade inte. I stället pumpas oljan okontrollerat ut i vattnet.

Lousianas guvernör Bobby Jindal utlyste på torsdagen ett katastroftillstånd i delstaten på grund av oljeläckan.

President Barack Obama har lovat att Louisiana ska få alla resurser som finns tillgängliga för att få bukt med katastrofen. Han utesluter inte att försvarsmakten kommer att bli inkopplad.

Snabbare än man trott

Oljefläcken täcker nu ett område som är 16 mil långt och 7 mil brett. Dessutom har en andra läcka har upptäckts på 1500 meters djup. Myndigheterna trodde tidigare att det rörde sig om 160 000 liter olja som läckte ut i vattnet varje dag. Nu säger man 800 000 liter pumpas ut ur läckorna dagligen.

Den amerikanska flottan och kustbevakningen har i dag samlat ihop bommar som skickats till marinbasen i Mississippi.

Oljan kommer nå kusten i delstaten Lousiana redan i morgon. Myndigheterna bedömer också att det är stor sannolikhet att oljan driver in över det känsliga naturreservatet vid Mississipiflodens delta.

– Vi närmar oss den här situationen på samma sätt som vi skulle göra innan en orkan kommer in över land, sade Lousianas guvernör Bobby Jindal till AP efter ett möte med ansvariga för oljebekämpningen.

Bränna oljan en lösning

Hittills har över tre mil bommar placerats ut för att skydda den känsliga kusten.

Enligt TT har larmkedjor upprättats för att samordna frivilliga och ansvariga. Delstaten överväger att engagera såväl yrkesfiskare som fängelsekunder i rengöringsarbetet. Ändå förefaller risken för en ekologisk katastrof allt större, rapporterar nyhetsbyrån.

Myndigheterna försöker också begränsa skadorna genom att elda upp oljan. När oljan har brunnit skapas en restprodukt som liknar tjära och som är relativt lätt att avlägsna från vattnet.

– När oljan har bränts kan den inte innesluta djuret på samma sätt och är därför inte ett lika stort hot, säger Greg Pollock, chef för oljeutsläppsdivisionen vid myndigheterna i Texas till AFP.

Orsaken okänd

Assistans kommer nu även från statligt håll. President Barack Obama har erbjudit delstaten Louisiana att försvaret ska hjälpa till om det behövs. Samtidigt genomgår alla oljeplattformar grundliga undersökningar för att förhindra ytterligare läckage.

Man vet ännu inte vad som orsakade explosionen på oljeplattformen förra veckan, då elva personers omkom.

Kostnaden för de materiella skadorna beräknas till 1 miljard dollar så här långt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jackpot på Europatipset! 5 Miljoner. Spelstopp ikväll kl: 20.59. Ta sikte på 13 rätt!

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter