Nyheter

Fem döda i eldstrid vid Libanongräns

NYHETER

Träd orsakade skottlossning mellan Israel och Libanon

En konflikt om ett träd vid gränsen mellan Libanon och Israel.

Det ledde till en skottlossning där fyra soldater och en journalist dödades.

Israel varnar nu Libanon för "konsekvenser" om nya "störningar" förekommer vid gränsen.

En israelisk militär källa sade att skottväxling ägde rum nära kibbutzen Misgav Am vid den nordligaste delen av gränsen. Två raketer sköts från Libanon in i Israel enligt israelisk radio, men den uppgiften dementerades av israelisk polis.

Den Israelfientliga shiitiska milisen Hizbollah har en arsenal om 40 000 raketer i Libanon enligt israelisk bedömning. Om en ny konflikt uppstår med milisen hotar Israel att angripa mål i Libanon.

Skymmande träd

Enligt vittnen började oron med att israeliska soldater körde in en traktor i gränsområdet för att dra omkull ett träd som skymde sikten. Israel hävdar att de befann sig på israelisk mark, innanför en FN-dragen gränslinje.

– Israelerna ville hugga ner ett träd inne i Libanon. Den libanesiska armén sköt varningsskott mot dem och de svarade med artilleri, sade en libanesisk källa enligt Reuters.

Israel anklagar Libanon för att kränka den FN-resolution som satte punkt för kriget 2006. Libanons premiärminister Saad al-Hariri anklagade å sin sida israelerna för "aggression" och kränkning av samma resolution.

Såväl USA som FN och EU uppmanade alla parter i området att iaktta "maximal återhållsamhet"

Postering besköts

Under eldgivningen dödades tre libanesiska soldater och en libanesisk journalist. Den dödade israelen var en överstelöjtnant.

Det var första gången parterna rapporterade förluster sedan kriget 2006, då 1 200, de flesta civila, dödades i Libanon. På den israeliska sidan dog 158, de flesta soldater.

Den konflikten började med att Hizbollah angrep en israelisk gränspatrull. I tisdagens strid deltog inte Hizbollah på något sätt. Hizbollahledaren Hassan Nasrallah sade på kvällen att han gett sina mannar order om att inte ingripa och att han informerat den libanesiske presidenten om det.

Men om "Israel angriper en gång till" kommer Hizbollah inte att stå passivt och bara se på, varnade Nasrallah.

TT-AFP-Reuters

ANNONS EXTERN LÄNK

Cyber Monday: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter