Kraftig stoftvirvel drog över Eriksdalsbadet

avAnders Munck, William Svärd

Foto: hitta.se

En trombliknande virvelvind drog över Eriksdalsbadet i Stockholm på fredagseftermiddagen.

Vattnet i bassängen reste sig och saker yrde omkring, berättar vittnen.

Carl Kumlin hade precis lagt sig för att sola bredvid bassängen när han hörde människor skrika.

– Jag såg hur vattnet reste sig i bassängen och alla skrek. Det yrde saker runt i luften, säger han.

– Jag trodde inte det existerade sådant. Det var riktigt coolt, säger han.

En halv minut

Enligt badgäster som hört av sig till Aftonbladet varade den trombliknande virveln under cirka en halv minut. Efteråt var flera besökare chockade och fick leta efter sina tillhörigheter i och omkring bassängen efter att dessa flugit iväg.

– Det var radioapparater, skor, väskor, plaststolar och allt som folk har med sig som flög upp i luften och runt folk och ner i bassängen. Den var helt full av saker efteråt, berättar ett vittne.

Ett stort partytält rycktes också upp ur marken och flög iväg över Södermalm, med metallstänger och allt.

Flög norrut

Daniel Meisels satt med några vänner i Fatbursparken på Södermalm när de plötsligt såg ett föremål högt i skyn.

– Det var ett flygplan ovanför oss och vi såg plötsligt hur det fanns ett föremål högt upp i närheten av planet. Först trodde vi att det var en drake, sedan såg vi att det var ett partytält som flög högt, högt över oss, över 100 meter upp. Det landade till slut i på en gräsplätt nära Fatbursparken, säger Daniel Meisels.

Det finns inga rapporter om att någon har skadats.

– Det var många som blev skakade men ingen som skadades. Många barn grät och var rädda. De kunde ju knappt hålla emot, berättar ett vittne.

Efteråt höll badet fortfarande öppet, men de flesta gäster valde att gå därifrån.

Personalen upprättade samlingsplatser där de lugnade oroliga gäster.

Ingen tromb

Enligt Therese Fougman, meteorolog på SMHI, var det sannolikt ingen tromb som drabbade badet, även om flera badgäster använt det ordet.

– Förmodligen var det en så kallad stoftvirvel. En tromb bildas i moln och det var inga moln över Stockholm i dag. Men det är samma fenomen fast en stoftvirvel bildas vid marken, säger hon.

Stoftvirvlar uppstår varma dagar när marken är riktigt het. Den varma luften stiger då uppåt snabbt och drar med sig omgivande luft i en virvel.

– Men det är första gången jag hör talas om en så stark stoftvirvel. Oftast ser man dem som små virvlar på en gata bara, men de kan tydligen vara stora och mäktiga också, säger Therese Fougman.