”Klart det finns ett missnöje”

Av: Kristina Edblom, Lena Mellin

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksdagsledamot: Centern har inte nått ut med sin egen politik

rekordlågt stöd I gårdagens Aftonbladet visade den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/United minds att Centern har rekordlågt stöd från väljarna och riskerar att åka ut ur riksdagen. ”Centern har en tuff uppgift inför valet. Därför jobbar vi stenhårt med att mobilisera”, säger Maud Olofsson.
Foto: urban andersson
rekordlågt stöd I gårdagens Aftonbladet visade den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/United minds att Centern har rekordlågt stöd från väljarna och riskerar att åka ut ur riksdagen. ”Centern har en tuff uppgift inför valet. Därför jobbar vi stenhårt med att mobilisera”, säger Maud Olofsson.

Väljarna är skeptiska – Centerpartiet riskerar att hamna utanför riksdagen.

– Det är en tuff uppgift inför valet, säger partiledaren Maud Olofsson.

Men hon har stort stöd i stora delar av partiet.

Foto: ulf höjer
Stefan Lundkvist.

I går avslöjade den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/United Minds att Centerpartiet får 3,9 procent av väljarstödet – det vill säga under fyraprocentsspärren.

Ännu en motgång

För partiledaren Maud Olofsson är det ännu en motgång efter månader av kritiska opinionsmätningar och negativ publicitet.

Vad säger du om resultatet?

– Centern har en tuff uppgift inför valet. Därför jobbar vi stenhårt för att mobilisera inför valrörelsen. Och det är ingen brist på engagemanget och viljan hos Centerpartiet, det är en slutsats jag kan dra efter de möten jag hittills haft, säger Maud Olofsson.

Räcker det för att vända siffrorna?

– Vi vill göra mer på företagsområdet. Vi vill klara omställningen till det hållbara och gröna Sverige. Vi vill fortsätta jobba för en levande landsbygd med ny energiförsörjning, sund och säker mat och turism.

”Tufft departement”

Hur stora bedömer du att chanserna för en alliansseger är i höstens val?

– Väldigt stora. Och ännu större blev de i dag när vänsterpartierna sa att de vill ta bort Rutavdraget. Det är en jättebra valfråga för oss. Alla blir förlorare om det genomförs.

Aftonbladet har ringt runt till centerpartister på olika politiska poster i Sverige. Det finns en tydlig önskan att Maud Olofsson nu ska prioritera partifrågorna.

– Ett bekymmer är att Maud Olofsson har ett tungt departement, så hon hinner inte med att profilera Centerpartiet. Det har varit mycket med Saab och det har tagit mycket kraft, säger Leif Andersson, C-ombudsman i Jönköping.

– Får hon bara frigöra sig från de här stora konjunkturfrågorna och får fokusera på våra egna frågor så kommer det att gå bra, säger Roland Åkesson, kommunalråd i Mönsterås.

”Stor besvikelse”

Men det är inte alla som är lika positiva.

– Det är klart att det finns ett missnöje med att vi inte fått ut vår egen politik. Det har kommit bort i allianspolitiken, säger riksdagsledamoten Håkan Larsson.

Riksdagsledamoten Eva Selin Lindgren är inte förvånad över att väljarstödet är så lågt. Hon möter samma missnöje från medlemmar som hoppar av Centern eftersom de inte känner igen sig längre.

– Bland gräsrötterna finns det en stor besvikelse. Jag har inte förtroende för Maud Olofssons ledarstil. Hon borde lyssna mer och prata mindre, säger hon.

Publicerad: