Nyheter

Iskallt polarparty

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Isbjörnen Ewa fyllde fem år i helgen

Tårtkalas Det vankades tårta på Ewas kalas på Orsa Björnpark. Överst på tårtan tronade en blåbärsmuffins.

Foto: Orsa Björnpark

Det är iskallt på många håll i Sverige.

Men här är en som trivs i kylan.

Isbjörnen Ewa firades i lördags i Orsa Björnpark med bästa tänkbara isbjörnsväder, strålande sol och minus 15 grader.

Födelsedagsbarn Ewa fyllde fem år och firades med presenter i lördags på Orsa Björnpark.

Foto: Orsa Björnpark

Firandet inleddes klockan elva på förmiddagen i lördags i Polarhuset, Orsa Björnpark. Där hade det samlats ett 60-tal gäster som fick ta del av spännande information om isbjörnarna. Sedan stämde man upp i sång och hurrande för jubilaren Ewa.

Laxtårtor

Djurparkschef Pernilla Thalin och djurskötare Susanne Linderberg dukade upp för tårtkalas inne i isbjörnarnas hägn. Där väntade laxtårtor och paket de ivriga isbjörnarna.

– Ewa gick med bestämda steg, rakt ut på isen mot tårtan. Det tog kanske tio minuter så var den slut, berättar Pernilla Thalin för Aftonbladet.

Tårtan består av stora, runda skivor med hårt knäckebröd, varvat med fyllning av olika slag. På toppen tronade en blåbärdmuffins.

– De älskar allt som är sött, på det viset är de precis som vanliga björnar.

Trassligt förflutet

Ewa kom till djurparken i maj 2009 från Nederländerna. Hon hade en lite trasslig bakgrund, hade flyttat runt mellan olika djurparker, utan att trivas någonstans, berättar Pernilla Thalin.

– Hon hade haft lite otur med isbjörnarna som hon hade bott tillsammans med och varit i slagsmål. Ewa är väldigt dominant för att vara hona.

Hur har det funkat för Ewa nu, när hon är hos er?

– Det har fungerat alldeles utmärkt. Hon hade en del djurparksbeteenden som vi kallar det, bland annat att hon gick fram och tillbaka och slängde med huvudet men alla sådana beteenden är helt borta. Nu fungerar hon precis som en isbjörn ska och är väldigt lekfull. Hon får dagarna att gå, haha!

Gillar kylan

Orsa Björnpark har världens största isbjörnshägn, vilket kan förklara varför Ewa trivs så bra där. Enligt Pernilla Thalin kan också djurparkens läge vara ett av skälen till att Ewa trivs så bra på Orsa Björnpark. Djurparken är den nordligaste i världen som har isbjörn.

– Redan i september när det börjar bli kallare om nätterna, ser man hur isbjörnarna som har tagit det lugnt hela sommaren, plötsligt börjar vakna till liv. När det blir minusgrader så blir de helt lyriska, hoppar i dammen och simmar runt, bryter is och rullar sig i snön!

Hur som helst så var det iskallt på Ewas födelsedag, minus femton grader men samtidigt klart och soligt väder, vilket var uppskattat.

Kan bli ungar

En som kanske uppskattade vädret lite extra var Ewas pojkvän Wilbär. Han fyller tre år om två veckor och då blir det kalas igen.

Pernilla Thalin hoppas på att det kan bli lite romantik i björnhägnet, och kanske isbjörnsungar i framtiden.

– Vi hoppas på ungar. De är ju fortfarande två väldigt unga individer och Wilbär har precis börjat visa intresse för Ewa. Så vi hoppas på parning under våren och kanske ungar till nästa vinter. Men det är väldigt sällsynt att isbjörnsungar överlever i fångenskap.

För att lösa den saken har man byggt en anläggning, utformad för att ge Ewa bästa möjliga ro vid en eventuell förlossning.

– Vi har byggt en anläggning som är hyfsat isolerad från Wilbärs hägn. Hon kommer förhoppningsvis inte känna någon doft av honom eller se honom och bli stressad på grund av det. Sedan har vi ordnat så vi kan göra ljud- och videoupptagningar så vi kan följa födseln utan att behöva störa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: