”Jag har aldrig övertalat någon”

avMikael Stengård

NYHETER

Lena Hjelm-Wallén förnekar att hon påverkade omröstningen om Afghanistan 2008

Lena Hjelm-Wallén skulle användas för att få tveksamma socialdemokrater att säga ja till en ökad svensk insats i Afghanistan.

Det sa Urban Ahlin till den amerikanska ambassadören 2008.

Men Hjelm-Wallén säger till Aftonbladet att hon aldrig övertalat någon att rösta för den svenska insatsen i Afghanistan.

Lena Hjelm-Wallén, före detta vice partiledare för Socialdemokraterna.

I de nya Wikileaks-dokument Aftonbladet granskat framgår det att Urban Ahlin 2008 uttryckte oro för att den socialdemokratiska riksdagsgruppen skulle rösta nej till en ökad svensk insats i Afghanistan.

Till den tidigare amerikanska ambassadören Michael Wood sa Ahlin att Lena Hjelm-Wallén (S), tidigare toppolitiker som blivit ordförande för hjälporganisationen Svenska Afghanistankommittén, var den som skulle kunna vända osäkra socialdemokrater.

– Hon är den starkaste vän och allierade vi kunde ha när det gäller frågan om att fortsätta Afghanistan, sa Ahlin.

"Goda kunskaper om Afghanistan"

Lena Hjelm-Wallén säger i dag att hon inte övertalade någon att rösta för den svenska insatsen i Afghanistan. Men hon tycker inte att det är konstigt att Ahlin pekar ut henne som den som kan avgöra frågan.

– Jag har varit i Afghanistan många gånger och hade god kunskap om läget i landet 2008. Då trodde jag att lösningen på frågan var att öka den svenska insatsen, i dag är jag av en annan åsikt.

Men är det inte uppseendeväckande att Ahlin inför den amerikanska ambassadören pekar ut dig som en viktig bricka i spelet att vinna opinion för insatsen i Afghanistan?

– Så uppfattar jag inte det. Han nämner mig som en person som har åsikter och som en som har god kunskap om Afghanistan.

Kritiserar hemliga samtal

Hjelm-Wallén vill inte närmare kommentera uppgifterna om Urban Ahlins möten med den amerikanska ambassadören. Men hon tycker inte att man som politiker ska föra hemliga samtal med ett annat lands ambassad.

– Det man säger till diplomat ska man också kunna säga till en tidning, eller till allmänheten, säger hon.

Aftonbladet har sökt socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan för en kommentar. Hans presschef Fredrik Kornebäck hälsar att Baylan inte har något att kommentera.